Preminuo sjevernokorejski majstor propagande Kim Ki Nam: Izgradio kult ličnosti porodice Kim

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo sjevernokorejski majstor propagande Kim Ki Nam: Izgradio kult ličnosti porodice Kim
Foto: Printscreen / Kim Ki Nam

Kim Ki Nam, vođa sjevernokorejske propagande koji je pomogao u izgradnji kultova ličnosti oko tri dinastijske vođe u zemlji, preminuo je u 94. godini, objavili su sjevernokorejski državni mediji.

Zvanična centralna novinska agencija Sjeverne Koreje saopćila je da je sadašnji lider te zemlje Kim Jong Un posjetio tijelo Kim Ki Nama u pogrebnoj sali u glavnom gradu Pjongjangu, rano u srijedu, 8. maja, i izrazio saučešće članovima porodice. Agencija je saopštila da će Kim Jong Un voditi državni odbor za sahranu Kim Ki Nama, koji će biti sahranjen u četvrtak, 9. maja.

KCNA je rekao da je Kim Ki Nam, bivši sekretar Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, "posvetio sve od sebe svetoj borbi za odbranu i jačanje ideološke čistote naše revolucije i čvrsto garantujući stabilnu pobjedu socijalističke stvari." Agencija je saopštila da je preminuo u utorak, 7. maja,  nakon što je prošle godine liječen od bolesti povezanih sa starenjem i višestrukih disfunkcija organa.

Akademski diskurs Džemaludina Latića: Narod, nacionalizam i šovinizam u islamskom svijetu

Akademski diskurs Džemaludina Latića: Narod, nacionalizam i šovinizam u islamskom svijetu

Uloga Kim Ki Nama kao glavnog propagandiste u zemlji donijela mu je ozloglašenost u Južnoj Koreji, gdje su ga mediji prozvali "sjevernokorejskim Gebelsom", po ministru propagande nacističke Njemačke Jozefu Gebelsu.

On je također predvodio delegaciju u Južnoj Koreji 2009. koja je prisustvovala sahrani bivšeg predsjednika Južne Koreje Kim Dae-junga, koji je nastavio angažman sa Sjeverom i održao samit sa bivšim sjevernokorejskim liderom Kim Jong Ilom, ocem sadašnjeg vladara.

Kim Jong-un: Neraskidivo prijateljstvo s Kinom u potpunosti će se pokazati 2024.

Kim Jong-un: Neraskidivo prijateljstvo s Kinom u potpunosti će se pokazati 2024.

Kim Ki Nam je bio jedan od sedam visokih zvaničnika koji su se pridružili Kim Jong Unu u pratnji pogrebnih kola pokojnog vođe Kim Jong Ila nakon njegove smrti 2011.

Kim Ki Nam je bio profesor na Univerzitetu Kim Il Sung i glavni pisac redakcije državnih novina Rodong Sinmun prije nego što je preuzeo vodeću ulogu u propagandnim odjelima vladajuće Radničke partije počevši od 1980-ih, javlja AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije