Kim Jong-un: Neraskidivo prijateljstvo s Kinom u potpunosti će se pokazati 2024.

0
AA
Kim Jong-un: Neraskidivo prijateljstvo s Kinom u potpunosti će se pokazati 2024.
Foto: EPA / Kim Jong-un, predsjednik Sjeverne Koreje

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un obećao je da će pokazati "neraskidivi" savez s Kinom 2024. godine.

Njegovi komentari su uslijedili tokom razmjene novogodišnjih čestitki s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, gdje su 2024. proglasili "godinom prijateljstva".

Xi i Kim su u ponedjeljak rekli da će dvije strane pokrenuti aktivnosti za obilježavanje bratskih veza.

Sudija kaznio Trumpa s 9.000 dolara: "Ako nastavite tako, idete u zatvor!"

Sudija kaznio Trumpa s 9.000 dolara: "Ako nastavite tako, idete u zatvor!"

Xi je rekao da je Peking "spreman da radi" s Pyongyangom na 75. godišnjici bilateralnih diplomatskih odnosa i godini prijateljstva Kine i Sjeverne Koreje "kao priliku za nastavak dugogodišnjeg prijateljstva, produbljivanje strateškog međusobnog povjerenja, jačanje razmjene i saradnje".

Kineski lider je rekao da su Komunistička partija i njegova vlada "uvijek posmatrali" odnose Pekinga i Pyongyanga "iz strateške i dugoročne perspektive".

"Nepokolebljiva je kineska politika da održava, konsoliduje i razvija dugogodišnje prijateljske i saradničke odnose između dvije zemlje", naglasio je Xi.

Sjevernokorejski lider je rekao: "2024. je značajna godina i socijalistička izgradnja u dvije zemlje je u ovom trenutku ušla u novu fazu napretka i međunarodna situacija prolazi kroz složene promjene".

Naveo je da su "dvije stranke i vlade odlučile dalje promovisati tradicionalne odnose prijateljstva i saradnje u skladu sa potrebama vremena, što je u skladu sa zajedničkim očekivanjima i željama naroda dvije zemlje".

Rekao je da će "neraskidivo" prijateljstvo "u potpunosti biti prikazano ove godine".

Rekao je da će aktivnosti promovisati razmjenu na svim poljima, uključujući politiku, ekonomiju i kulturu, dodatno produbiti veze prijateljstva i jedinstva i pojačati saradnju u "zajedničkim naporima za očuvanje regionalnog i globalnog mira i stabilnosti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije