Da li je Kina upravo zabila nož u leđa Vladimiru Putinu?

3
Radiosarajevo.ba
Da li je Kina upravo zabila nož u leđa Vladimiru Putinu?
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin i Xi Jinping

Ruski državni medij objavio je izvještaj o tome kako ograničenja na izvoz ključnih komponenti za bespilotne letjelice, koje je uvela kineska vlast, otežavaju Moskvi proizvodnju vojnih dronova, što bi moglo omesti ratna djelovanja Vladimira Putina u Ukrajini.

Novi kineski propisi uvedeni početkom mjeseca 'ozbiljno su zakomplicirali isporuke dronova Rusiji i doveli do nestašice brojnih komponenti, kao što su termovizijske kamere', izvijestio je list Kommersant povezan s Kremljom, a prenosi Newsweek.

Krajem augusta kineska je vlada priopćila da uvodi kontrolu izvoza nekih dronova i povezanih dijelova. Mjere utiču također na dio komunikacijske opreme, motore i lasere koji se koriste u bespilotnim letjelicama, kao i na antidron sustave, rekla je kineska vlada.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Ograničenja također utječu na komercijalne bespilotne letjelice namijenjene vojnoj upotrebi, te dronove s vremenom leta dužim od 30 minuta.

Kina je jedan od vodećih svjetskih proizvođača dronova i zauzela je neutralni stav prema ratu u Ukrajini, ali održava prijateljske diplomatske odnose s Moskvom.

Sukob koji traje već više od godinu dana, potaknuo je razvoj dronova "munjevitom brzinom", izjavili su stručnjaci za Newsweek. Obje strane u ratu obilato koriste razne vrste bespilotnih letjelica, uključujući izviđačke i jurišne dronove.

Ukrajina često objavljuje borbene snimke 'iz prvog lica' te zračne napade visokog profila na ruski teritorij, ali i napade mornaričkih dronova na ruske ciljeve na Krimu.

"Nakon što rat završi, Ukrajina će imati jedinstveno iskustvo i svaku šansu da postane glavni izvoznik bespilotnih letjelica u svijetu", rekao je početkom augusta Mihajlo Fedorov, potpredsjednik ukrajinske vlade.

U napadima na ukrajinske gradove i infrastrukturu Moskva često koristi bespilotne letjelice, a najviše dronove kamikaze iranskog dizajna.

Zabrana Pekinga na izvoz većih dronova i nekih komponenti potrebnih za izradu tema je o kojoj se vode burne rasprave u krugovima uključenima u moskovsku proizvodnju dronova, tvrdi Samuel Bendett iz američkog Centra za pomorsku analizu, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije