Kina traži od NATO-a da "ne sije haos"

1
AA
Kina traži od NATO-a da "ne sije haos"
Foto: Twitter / Ilustracija

Kina je u srijedu zatražila od NATO-a da se ne širi na Azijsko-pacifički region i izbjegne "sijanje sjemena haosa" u regionu, braneći svoje odnose s Rusijom.

Peking je odbacio i deklaraciju sa samita NATO-a da odnosi između Pekinga i Moskve "ugrožavaju međunarodni pravni poredak".

"Pozivamo NATO da prestane s neosnovanim optužbama i provokativnom retorikom usmjerenom na Kinu, napusti zastarjeli hladnoratovski mentalitet, odbaci pogrešno postupanje traženja apsolutne bezbjednosti", rekao je Wang Wenbin, portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

On je rekao novinarima u Pekingu:

"Vidjeli smo šta je NATO uradio Evropi, a NATO ne smije nastojati da sije haos ovdje u Azijsko-pacifičkom regionu ili drugdje u svijetu."

NATO je na samitu u Vilniusu u Litvaniji ugostio lidere Australije, Južne Koreje, Novog Zelanda i Japana, poznate kao AP4 NATO-a.

Postoje izvještaji da NATO i Japan razgovaraju o planovima za otvaranje prve kancelarije vojnog saveza u Japanu, iako se Francuska protivila tom potezu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije