Japan uočio dva ruska ratna broda blizu Tajvana i Okinawe: 'Plovili su naprijed - nazad'

1
Anadolija
Japan uočio dva ruska ratna broda blizu Tajvana i Okinawe: 'Plovili su naprijed - nazad'
Foto: Printscreen / YouTube / Ilustracija

Ministarstvo odbrane Japana saopćilo je da je u prethodna četiri dana uočilo dva broda ruske mornarice u vodama blizu Tajvana i japanskog otočja Okinawe, a slično saopćenje ranije su objavile i vlasti Tajvana.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je u utorak, 27. juna, da je uočilo dvije ruske fregate u blizini svoje istočne obale te je poslalo avione i brodove da ih drže na oku.

Vlada u Tokiju objavila je prošlog mjeseca da ponovljene ruske vojne aktivnosti u blizini japanskog teritorija, uključujući zajedničke vježbe s kineskim snagama, predstavljaju ozbiljnu zabrinutost za nacionalnu sigurnost Japana.

Mahir Mešalić: U Parlamentu FBiH obrisi diktature, bliži se imenovanje Vukoje

Mahir Mešalić: U Parlamentu FBiH obrisi diktature, bliži se imenovanje Vukoje

Japan i Tajvan pridružili su se Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima u nametanju širokih sankcija Rusiji nakon njenog napada na Ukrajinu prošle godine.

Japansko resorno ministarstvo saopćilo je da su dvije korvete klase "Stereguščij" prvi put uočene u utorak ujutro 70 kilometara jugozapadno od najzapadnijeg japanskog otoka Yonagunija, u prefekturi Okinawa, u blizini Tajvana.

"Brodovi su plovili naprijed-nazad između Yonagunija i Tajvana, kretali su se prema istoku i zadnji put su uočeni u petak, 30. juna, u vodama između otoka Miyako i Okinawa", navodi se u saopćenju, te dodaje da je Japan poslao dva plovila da nadziru ruske brodove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije