Preminula bivša prva dama Amerike Rosalynn Carter

0
Radiosarajevo.ba
Preminula bivša prva dama Amerike Rosalynn Carter
Foto: EPA-EFE / Rosalynn Carter

Rosalynn Carter (96), bivša prva dama i humanitarka rođena 18. augusta 1927. godine u Georgiji, preminula je u nedjelju, 19. novembra.

Bila je američka spisateljica i aktivistica koja je od 1977. do 1981. bila prva dama Sjedinjenih Država kao supruga predsjednika Jimmyja Cartera.

Desetljećima dok je bila u javnoj službi, zalagala se za brigu o mentalnom zdravlju.

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

Bila je naširoko cijenjena zbog svoje političke oštroumnosti, a posebno je hvaljena zbog svojih oštrih izbornih instinkta, prizemne privlačnosti i rada u ime Bijele kuće, uključujući i službu izaslanice za Latinsku Ameriku.

Carter se tokom svog javnog života posvetila nekoliko društvenih ciljeva, uključujući programe koji su podržavali zdravstvene resurse, ljudska prava, socijalnu pravdu i potrebe starijih ljudi.

"Prije 25 godina nismo ni sanjali da bi se ljudi jednog dana zaista mogli oporaviti od mentalnih bolesti. Danas je to vrlo realna mogućnost. Za onoga ko je radio na problemima mentalnog zdravlja koliko i ja, ovo je čudesan razvoj događaja i odgovor na moje molitve", rekla je na simpoziju o mentalnom zdravlju 2003. godine.

Mjesto i vrijeme sahrane bit će objavljeni naknadno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije