Prekršila mjere: Norveška premijerka održala rođendansku zabavu

0
Radiosarajevo.ba
Prekršila mjere: Norveška premijerka održala rođendansku zabavu
EPA / Erna Solberg

Norveška policija je izjavila da je započela ispitivanje premijerke Erne Solberg zbog rođendanske zabave koju je održala prošlog mjeseca, što bi moglo dovesti do novčane kazne od 1.000 američkih dolara zbog kršenja pravila socijalnog distanciranja COVID-19.

„Započeli smo istragu i dio toga uključuje ispitivanje premijerke. Poduzeli smo inicijativu i ispitivanje je započelo”, rekao je policijski inspektor Per Morten Sending za Reuters.

Dvostruka premijerka izvinila se što je proslavila svoj 60. rođendan s 13 članova porodice u planinskom odmaralištu, uprkos vladinoj zabrani događaja kojima je prisustvovalo više od 10 ljudi.

„Planirali smo večeru u restoranu, za koju smo vjerovali da je u skladu sa mjerama. Bilo je to u restoranu u kojem smo rezervirali tri odvojena stola i gdje smo se držali odvojeno”, izjavila je Solberg.

"Mogu se ispričati samo zbog činjenice da nismo shvatili da je ovo, kako je definisano zakonom, događaj."

Naime, Solberg se zalagala za stroga pravila za suzbijanje širenja koronavirusa, što je rezultiralo nekim od najnižih stopa zaraza i smrtnih slučajeva u Evropi, a što je pojačalo podršku njenoj Konzervativnoj stranci na anketama uoči izbora u septembru.

Međutim, zemlja sada bilježi brzi porast infekcija vođenih zaraznijim varijantama virusa, a zdravstveni službenici upozoravaju da bolnice riskiraju da postanu preopterećene ukoliko epidemija ne bude suzbijena.

Rođendanska zabava izazvala je kritike, uključujući i vlastitu ministricu zdravlja Bent Hoeie.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije