"Prekini vatru odmah": Demonstranti prekinuli Blinkenovo izlaganje u Senatu!

3
Anadolija
"Prekini vatru odmah": Demonstranti prekinuli Blinkenovo izlaganje u Senatu!
Prtscr / Twitter / Demonstranti u Kongresu

Demonstranti su u više navrata prekidali američkog državnog sekretara Antonija Blinkena tokom njegovog izlaganja u Kongresu, a demonstranti su od administracije američkog predsjednika Joea Bidena tražile hitan prekid vatre u blokiranom Pojasu Gaze.

Blinken je šutke sjedio dok su demonstranti zahtijevali primirje u Gazi i u više navrata prekidali njegovo izlaganje pred Senatskim odborom za izdvajanja.

"Prekini vatru odmah!", "Spasite djecu Gaze!", "Palestinci nisu životinje!", neke su od poruka koje su demonstranti uzvikivali u Senatu.

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Demonstranti su držali u rukama i transparente sa pozivima na primirje u Gazi, a iz sale su ih izveli pripadnici obezbjeđenja.

Nakon što se situacija smirila, Blinken je nastavio izlaganje i rekao je da se humanitarnoj pomoći mora dozvoliti da uđe u Gazu, a civili moraju biti u mogućnosti da se drže podalje od opasnosti, što je, kako je rekao, komplikovano Hamasovim "korištenjem civila kao živog štita".

[related]https://twitter.com/atrupar/status/1719355850962149821[/related]

"Moraju se uzeti u obzir humanitarne pauze, pomaganje u sprečavanju pogoršanja humanitarne katastrofe u skladu je s najdubljim principima naše nacije, uključujući naše uvjerenje da je svaki civilni život jednako vrijedan, jednako vrijedan zaštite. Bez brze i kontinuirane humanitarne pomoći, sukob bi se mogao proširiti", rekao je Blinken.

Obrativši se u Senatu, zajedno sa Blinkenom, američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da je više puta jasno stavljao do znanja izraelskim liderima da je zaštita civila u Gazi i moralna odgovornost i strateški imperativ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije