"Gaza je postala groblje hiljada djece"

2
AA
"Gaza je postala groblje hiljada djece"
FOTO: AA / Napad na civile u Gazi

Gaza je postala groblje hiljada djece - sažetak je onoga što je portparol UNICEF-a James Elder rekao na današnjem brifingu za novinare u Palati nacija u Ženevi.

"Od prvih dana neviđenog sukoba u Pojasu Gaze, UNICEF je bio jasan i direktan u pogledu potrebe za hitnim humanitarnim prekidom vatre, kako bi se omogućio protok humanitarne pomoći, a oteta djeca bila puštena na slobodu. Kao i mnogi drugi, vapili smo da ubijanje djece prestane.

Naši najveći strahovi u vezi sa prijavljenim brojevima ubijene djece koji su postali desetine, zatim stotine, a na kraju i hiljade, ostvarili su se za samo dvije sedmice. Brojke su užasavajuće; prijavljeni broj od 3.450 ubijene djece, zapanjujuće raste svakim danom", poručio je, istaknuvši:

Policajci ubili učenika napadača (14) u školi u SAD-u: "Citirao je i pjesmu Baje Malog Knindže"

Policajci ubili učenika napadača (14) u školi u SAD-u: "Citirao je i pjesmu Baje Malog Knindže"

"Gaza je postala groblje za hiljade djece. I pravi pakao za sve ostale."

I pored toga, kazao je on, "prijetnje djeci idu dalje od bombi i minobacača":

"Djeca su žedna i istraumirana. Više od milion djece u Gazi nema pristup pitkoj vodi. Kapacitet proizvodnje vode u Gazi je samo 5 posto od uobičajene dnevne proizvodnje. Smrt djece – posebno novorođenčadi – zbog dehidracije je sve veća prijetnja. Nesma, kolegica iz UNICEF-a, koja živi i radi u Gazi ima dvoje djece, 4-godišnju Taliju i 7-godišnjeg Zaina i kaže: Srce mi se slama kada vidim kako djeca oko mene traže šolju čiste vode i ne mogu je pronaći. Zain stalno traži običnu vodu. Nesma misli na ispravnu vodu za piće, a ne na slanu vodu, koja je trenutno jedina dostupna i od koje se Zain i mnoga druga djeca mogu samo razboljeti.

Potresne fotografije: Pogledajte kako izgleda izbjeglički kamp u Gazi nakon izraelskog bombardovanja

Potresne fotografije: Pogledajte kako izgleda izbjeglički kamp u Gazi nakon izraelskog bombardovanja

A tu je i trauma. Kada borbe prestanu, ostaje transgeneracijski teret za djecu i njihove zajednice. Prije posljednje eskalacije, više od 800.000 djece u Gazi – tri četvrtine njih – bilo je u potrebi mentalne i psihosocijalne podrške. To je bilo prije ovog košmara."

Nesma je objasnila i traumu kroz koju prolazi njena četvorogodišnja kćerka Talia, koja pokazuje teške simptome stresa i straha, a sada se samopovređuje, čupajući si kosu i češući si noge dok ne prokrvare. A ipak kako njena majka objašnjava: "Nemam luksuz da razmišljam o mentalnom zdravlju svoje djece. Stalno sebi govorim: 'Nesma, održi ih u životu'. A kada se sve ovo završi, pružit ću im mentalnu podršku i medicinsku njegu."

“I zato ponovo kažemo, u ime Talije i Zaina, i ostalih 1,1 miliona djece u Gazi koja preživljavaju noćnu moru: Potreban nam je hitan humanitarni prekid vatre. I svi pristupni prelazi u Gazu moraju biti otvoreni za siguran, neprekidan i nesmetan pristup humanitarnoj pomoći, uključujući vodu, hranu, medicinske potrepštine i gorivo. Ako ne bude primirja, nema vode, nema lijekova i nema oslobađanja otete djece. Onda srljamo prema još većim strahotama i stradanjima nevine djece", izjavio je glasnogovornik UNICEF-a James Elder. 

Izraelska vojska je proširila vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim bombardovanjem od iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

U sukobu je ubijeno više od 9.800 ljudi, među kojima 8.306 Palestinaca i više od 1.538 Izraelaca. U Gazi je ubijeno 3.457 djece.

Zbog izraelske blokade prekinuto je snabdijevanje gorivom, strujom i vodom, a smanjena je isporuka pomoći na količinu koja ne može zadovoljiti potrebe više od dva miliona Palestinaca.

Sva dešavanja u Pojasu Gaze možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba na slijedećem LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije