Broj ubijenih u Gazi dosegnuo broj žrtava genocida u Srebrenici!

8
Radiosarajevo.ba
Broj ubijenih u Gazi dosegnuo broj žrtava genocida u Srebrenici!
Foto: AA / Gaza-Srebrenica

Izrael proširuje kopnene operacije u Pojasu Gaze, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacuje pozive na obustave borbi, prenose svjetske agencije.

Piše: Faruk Vele, za portal Radiosarajevo.ba

Izraelski ratni avioni i artiljerija i sinoć su nastavili s intenzivnim granatiranjem svih područja Pojasa Gaze, što je rezultiralo novim ubistvima i ranjavanjem desetaka civila, javlja katarska državna novinska agencija QNA.

Nevrijeme koje Bosna i Hercegovina ne pamti: Pogledajte kako je izgledao jučerašnji "monsun"

Nevrijeme koje Bosna i Hercegovina ne pamti: Pogledajte kako je izgledao jučerašnji "monsun"

Kakav užas se odvija pred očima cijeloga svijeta svjedoči činjenica da je broj ubijenih u Gazi za 24 dana dosegnuo broj žrtava genocida u Srebrenici (8372)!

Naime, zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je 8.306 ljudi, uključujući 3.457 djece ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobra.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija (UN) potvrđuju da je više od 1,4 miliona civilnog stanovništva Gaze od oko 2,3 miliona ostalo bez krova nad glavom.

No, broj ubijenih raste. Mediji i lokalni izvori prenijeli su da je najmanje 15 ubijeno samo sinoć u zračnom napadu kada je gađana kuća u blizini sjedišta medicinskih službi u području Al-Zawaida u centru Gaze. Izraelske snage gađali su četverokatnicu u četvrti Al-Zaytoun na jugoistoku grada pod opsadom veličine našeg Bugojna, te je ubijeno na desetke ljudi, dok je više njih ranjeno.

Područja u Beit Hanounu, Beit Lahiji, Al-Atatri i sjeverozapadu grada Gaze svjedočila su, također, intenzivnom granatiranju izraeslkih okupacionih snaga. Izviđačke letjelice i dalje intenzivno lete na nebu iznad Pojasa Gaze, a Izraelci ispaljuju svjetleće bombe kako bi olakšali djelovanje.

Svjedoci su rekli da su izraelske snage u ponedjeljak gađale glavni put Gaze sjever-jug i napale grad Gazu iz dva pravca. Izrael je saopćio da su njegove trupe oslobodile vojnika iz Hamasovog zatočeništva, jednog od 239 talaca za koje Izrael kaže da su zarobljeni 7. oktobra.

Hamas je danas saopćio da su ispalili protutenkovske projektile na izraelske invazione snage rano u utorak, javlja Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije