Pregovori Teherana i Rijada: Ostvaren "znatan napredak" po pitanju sigurnosti

0
Fena
Pregovori Teherana i Rijada: Ostvaren "znatan napredak" po pitanju sigurnosti
Foto: Teheran Times / Ilustracija

Razgovori između bliskoistočnih regionalnih suparnika Teherana i Rijada doveli su do "znatnog napretka" po pitanju sigurnosti Zaljeva, rekao je zvaničnik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

"Ozbiljan napredak postignut je po pitanju sigurnosti u Zaljevu", saopćila je u četvrtak državna novinska agencija IRNA, prenoseći citate glasnogovornika ministarstva Saeeda Khatibzadeha.

Iran i većinsko šiitsko stanovništvo Saudijska Arabija, suprotstavljene strane u više regionalnih sukoba, od aprila su u pregovorima s ciljem poboljšanja odnosa, prvi put nakon prekida odnosa 2016. godine, prenosi France 24.

Veliki preokret u Barceloni: Xavi odlučio ostati

Veliki preokret u Barceloni: Xavi odlučio ostati

Dijalog je pokrenut pod vodstvom bivšeg umjerenog predsjednika Irana Hasana Rouhanija, a nastavile su se otkad je njegov ultrakonzervativni nasljednik Ebrahim Raisi stupio na dužnost u augustu.

Obraćajući se novinarima na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku, Khatibzadeh je rekao da razgovori napreduje i pozvao je zemlje da međusobno riješe regionalna pitanja, bez stranog uplitanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije