Predsjednik Svjetske banke: Planeta je pred katastrofom zbog ruske invazije

0
Radiosarajevo.ba
Predsjednik Svjetske banke: Planeta je pred katastrofom zbog ruske invazije
Foto: EPA / Strašno upozorenje

"Svijet se suočava s 'ljudskom katastrofom' zbog krize s hranom koja je nastala zbog ruske invazije na Ukrajinu", rekao je za BBC predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Malpass je upozorio da rekordni rast cijena hrane gura stotine miliona ljudi u siromaštvo, piše Slobodna Evropa.

"To je ljudska katastrofa, što znači da se ishrana smanjuje. Ali onda to postaje i politički izazov za vlade koje ne mogu ništa učiniti po tom pitanju – one to nisu uzrokovale i vide kako cijene rastu", rekao je.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Svjetska banka računa da bi moglo doći do "ogromnog" povećanja cijena hrane od 37 posto.

"To će uticati na hranu svih različitih vrsta - ulja, žitarica, a zatim na druge usjeve, kukuruz, jer cijene rastu kako raste cijena pšenice", kaže on.

Fokus bi trebao biti, dodao je Malpass, na povećanju zaliha đubriva i hrane u cijelom svijetu, uz ciljanu pomoć za najsiromašnije.

Rat Rusije protiv Ukrajine prijeti da uništi ekonomije mnogih zemalja u razvoju koje se sada suočavaju s još većim troškovima hrane i energije i sve težim finansijskim uslovima, upozorila je radna grupa UN-a 13. aprila.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres tada je upozorio da rat "napuhuje" krizu u hrani, energetici i finansijama u siromašnijim zemljama koje se već bore sa pandemijom COVID-a 19, klimatskim promjenama i nedostatkom pristupa adekvatnim sredstvima za ekonomski oporavak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije