Predsjednik Azerbejdžana pozirao sa suprugom na oslobođenoj teritoriji

5
AA
Predsjednik Azerbejdžana pozirao sa suprugom na oslobođenoj teritoriji
FOTO: AA / Alijev u pratnji supruge Mihriban

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev izjavio je da će Armenija odgovarati pred međunarodnim sudovima za svu nanesenu štetu i razaranja na azerbejdžanskim teritorijima koje je posljednjih 30 godina držala pod okupacijom.

Alijev je jučer, u pratnji supruge Mihriban, posjetio provincije Fuzuli i Džebrail koje je azerbejdžanska vojska oslobodila od armenske okupacije.

Prisustvovao je ceremoniji polaganja temelja za novu cestu koja će se graditi između Fuzulija i Šuše.

Podsjećajući da će ovaj projekt biti prvi proveden na teritorijama oslobođenim od okupacije, Aliyev je izjavio da je oslobađanjem grada Šuša Armenija shvatila da je besmisleno pružati otpor protiv Azerbejdžana.

"Neprijatelj je bio primoran potpisati kapitulaciju 10. novembra. Oslobađanje Šuše od okupacije pokazalo je našu snagu, profesionalnost naše vojske, hrabrost i junaštvo naših vojnika. Operacija Šuša zauzet će posebno mjesto u povijesti svjetskog rata. Naši herojski vojnici izveli su ovu operaciju prolazeći planinama, brdima i stazama samo s laganim oružjem. Spašavanje Šuše naša je slavna pobjeda", poručio je Aliyev.

Navodeći da će se šteta koju su Armenci nanijeli regiji tokom godina izračunati, a prava žrtava nadoknaDodao je kako se u mjestima oslobođenim od ukupacije može posvjedočiti divljaštvu koje iza sebe ostavljaju oni koji napuštaju teritorij nakon godina okupacije.

"Pogledajte samo divljaštvo koje čine. Spaljuju kuće, zgrade, škole, sjeku drveće. Prekidaju dalekovode. To vidi cijeli svijet. Nemaju ni savjesti, ni morala. Iz tih razloga pobjeda ostvarena u 2. ratu u Karabahu od velike je povijesne važnosti. Nije stvar samo u tome da Azerbajdžan oslobađa svoj teritorij, već da se pokaže kako završavaju okupatori", poručio je Aliyev.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije