Azerbejdžan, Armenija i Rusija potpisale sporazum o okončanju rata

0
Radiosarajevo.ba
Azerbejdžan, Armenija i Rusija potpisale sporazum o okončanju rata
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Azerbejdžan, Armenija i Rusija potpisali su sporazum o završetku rata oko sporne regije Nagorno-Karabah.

Prekid borbe koja traje od kraja septembra i tokom koje je poginulo više hiljada ljudi, trebao bi početi danas, 10. novembra (utorak).

Ovu informaciju je prvenstveno na svom Facebook profilu objavio armenski premijer Nikol Pašinijan, prenosi Radio Slobodna Europa.

“Donio sam veoma tešku odluku za sebe i za sve nas”, rekao je Pašinijan.

“Odluku sam donio kao rezultat dubinske analize vojne situacije i na osnovu procjene ljudi koji je najbolje poznaju”, rekao je Pašinijan te najavio da će u narednim danima pružiti više informacija, dodavši da je sporazum “najbolje moguće rješenje za trenutnu situaciju”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u izjavi u utorak da će ruske mirovne snage biti raspoređene duž linije Nagorno-Karabaha.

On je također izrazio nadu da će sporazum “uspostaviti potrebne uslove za dugoročno i cjelovito rješavanje krize oko Nagorno-Karabaha”, prenose agencije.

Arayik Harutyunyan, lider Nagorno-Karabah regije rekao je na Facebooku da je dao svoju saglasnost “da se završi rat što prije moguće”.

Spor oko regije Nagorno-Karabah - undefined

Foto: EPA-EFE: Spor oko regije Nagorno-Karabah

I azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev potvrdio je potpisivanje sporazuma.

“Potpisana trilaterala postat će (presudna) tačka u rješavanju sukoba”, rekao je on u televizijskom online sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije