Nagorno-Karabah: Sve jača artiljerijska paljba, masovno stradaju civili

0
Fena
Nagorno-Karabah: Sve jača artiljerijska paljba, masovno stradaju civili
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Francuski ministar vanjskih poslova rekao je da će razgovori biti održani u četvrtak u Ženevi i Moskvi u ponedjeljak kako bi se pokušalo uvjeriti zaraćene strane u sukobu oko Nagorno-Karabaha da se dogovore da pregovaraju o prekidu vatre.

Jean-Yves Le Drian rekao je parlamentarnom odboru za vanjske poslove da će Francuska, Rusija i Sjedinjene Države održati te razgovore kako bi započeli dijalog koji se trebao odvijati bez preduvjeta, prenio je Reuters.

U utorak, Rusija, Sjedinjene Države i Francuska pozvale su da se Armenija i Azerbejdžan dogovore o "bezuvjetnom prekidu vatre" nakon što su sukobljene strane započele granatiranje većih gradova u eskalaciji njihovog sukoba zbog sporne regije Nagorno-Karabah.

Separatističke snage u Karabahu - etničkoj armenskoj enklavi koja se odvojila od Azerbejdžana devedesetih godina - izvijestile su o vatrenim obračunima duž crte fronta i rekle da je glavni grad regije Stepanakert ponovno pod vatrom artiljerije, prenosi AFP.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su armenske snage granatirale nekoliko gradova, uključujući drugi po veličini grad Ganja, koji je prvi put pogođen u nedjelju.

Sve veća artiljerijska paljba na urbana područja potaknula je zabrinutost zbog masovnih civilnih žrtava u sukobu, a već je ubijeno više od 300 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije