Pred drugi krug izbora u Turskoj: Nada umire posljednja

0
Radiosarajevo.ba
Pred drugi krug izbora u Turskoj: Nada umire posljednja
Foto: AA / Izbori u Turskoj

Nakon prvog kruga izbora u Turskoj, mnogi koji su se nadali pobjedi Kemala Kilicdaroglua ostali su paralisani. Prema anketama, kandidat opozicije za predsjednika sedmicama je vodio. Ali onda je sve ispalo drugačije.

"Nikad nisam vjerovao Institutima za istraživanje javnog mnijenja. Oni sve izmanipulišu", kaže taksista Ferhat iz Ankare. Ovaj 48-godišnjak je pobožan čovjek, koji se moli pet puta dnevno. On je pobornik Atatürka.

"Islamisti oko Erdogana su preuzeli Tursku. Oni su iscjedili zemlju. Pouke, koje nam je ostavio u amanet Mustafa Kemal Ataturk, su skoro pa potpuno nestale", dodaje Ferhat glasom prožetim dubokom tugom, piše Deutsche Welle.

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

"Nada umire posljednja"

Edipu je skoro 50 godina. U jednom otmjenom hotelu u glavnom gradu Turske Ankari on radi kao takozvani "Bell-Boy": dočekuje goste na vratima i odvozi njihove automobile u hotelsku garažu.

"Još mi treba nekoliko godina do penzije. Ali, do toga ima još puno, jer ne mislim da će se ekonomska situacija poboljšati ako Erdogan pobijedi u drugom krugu izbora 28. maja. Morat ću nastaviti da radim. Šta mi drugo preostaje". Mnogi u Turskoj misle kao Edip.

Objavljeni konačni rezultati izbora u Turskoj: Pogledajte koliku prednost ima Erdogan

Objavljeni konačni rezultati izbora u Turskoj: Pogledajte koliku prednost ima Erdogan

Sercan, 29-godišnji visok mladić sa naočalama, pripravnik je u hotelu. Sa diplomom administratora javne uprave traži posao u višoj državnoj službi, ali kaže da ga ne može dobiti. To ga rastužuje.

"Jednostavno mi nedostaju određene 'veze' koje me mogu odvesti dalje", šapuće. Ovaj mladić, iako ima puno veće kvalifikacije od posla koji je našao, zadovoljan je što uopšte radi. "Naša plata je nešto iznad minimalne", otkriva tihim glasom.

Ne bi mogao da sastavi kraj s krajem bez napojnica, koje dobija u hotelu. Na drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj 28. maja, Sercan priželjkuje pobjedu Kemala Kilicdaroglua, čak i ako su mu šanse sve manje i manje. On ima djevojku, želi da pravi planove za budućnost. A onda, smješkajući se, kaže: "Nada umire posljednja, to mi daje pouzdanje."

Erdogan uoči drugog kruga izbora: 'Vrijeme je da naš uspjeh krunišemo još većom pobjedom'

Erdogan uoči drugog kruga izbora: 'Vrijeme je da naš uspjeh krunišemo još većom pobjedom'

"Erdogan bi trebao ostati - sve ostalo je previše neizvjesno"

U Istanbulu, pod naletom kiše, veća grupa turista sklonila se u stari grad. Kiša toliko jako pada da tlo teško može da upije vodu. Kanalizacijski odvodi su potpuno začepljeni. Husein sjedi ispred prodavnice na ulazu u Veliki bazar. Ovdje radi više od 30 godina. Sa dvanaest godina počeo je sa ujakom, koji je prodavao imitacije torbi luksuznih brendova.

Husein je Kurd i veliki pristalica bivšeg kopredsjedavajućeg prokurdskog HDP-a Selahattina Demirtasa, koji je iza rešetaka već sedam godina. "Za koga sam glasao? Za savez 'Zelenu ljevicu', naravno. Sve ostalo možete zaboraviti. Glasački listić za predsjedničkog kandidata? Predao sam glasački listić prazan." Husein je razočaran. Kemal Kilicdaroglu je, smatra, slab političar. Erdogan bi trebao pobijediti u drugom krugu izbora, dodaje. "Erdogan nam barem dovodi turiste. Sve drugo je previše nesigurno."

Za drugi krug predsjedničkih izbora glasa se i u Konzulatu Turske u Banjoj Luci

Za drugi krug predsjedničkih izbora glasa se i u Konzulatu Turske u Banjoj Luci

Njegova koleginica Hacer podržava opoziciju. "Uvijek je isto sa Hüseyinom, on ne želi prihvatiti da nacionalisti imaju prednost u parlamentu. A Erdogan... ne možete mu vjerovati", kaže Hacer i otvoreno priznaje da je glasala za CHP i Kilicdaroglua.

"Na početku će sve biti isto"

Dvoje mladih novinara, koji nam ne žele reći svoja imena niti navesti medijsku kuću za koju rade, sjede u poslastičarnici, jedu baklavu i piju čaj.

"Prije izbora svi su bili toliko sigurni da će Erdogan izgubiti da se čak i u našoj medijskoj kući šuškalo o tome koji će šef odjela otići. Ali sada su svi još čvršće u sedlu", kažu oni tiho. Iako to ne navode, jasno je da oboje rade za provladin medij. Oni su "sljedbenici" koji inače nigdje ne bi mogli dobiti posao. I tako se trude da svojim prilozima i novinarskim radom ne privuku previše pažnje. "Zapravo mi je jako žao Erdogana. Čovjek je bolestan. Zato mislim da se nakon izbora neće ponašati još više autokratski", kaže jedan od njih dvojice. Njegov kolega i prijatelj ne želi da se oslanja na ovu procjenu. Ali obojica pretpostavljaju da će Erdogan pobijediti u drugom krugu izbora. "Mnoge Kilicdarogluove pristalice definitivno neće izaći na izbore. Naravno da to ide na ruku Erdoganu", smatra jedan od novinara.

Naredni dani će pokazati da li Kemal Kilicdaroglu 28. maja može privući neodlučne birače i one koji nisu izašli na prvi krug izbora da odu do birališta i da mu daju svoj glas u drugom krugu. I dalje postoji nada jer, kao što je poznato, ona umire posljednja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije