Za drugi krug predsjedničkih izbora glasa se i u Konzulatu Turske u Banjoj Luci

0
AA
Za drugi krug predsjedničkih izbora glasa se i u Konzulatu Turske u Banjoj Luci
Foto: AA / Glasanje u Konzulatu Turske u Banjoj Luci

Turski građani i u Konzulatu Republike Turske u Banjoj Luci, u Bosni i Hercegovini, tokom vikenda imaju priliku da glasaju u okviru drugog kruga predsjedničkih izbora koji će se u Republici Turskoj održati 28. maja.

Oguz Kilic, generalni konzul Republike Turske u Banjaluci, rekao je da su predsjednički i parlamentarni izbori održani 14. maja okončani u mirnoj atmosferi. Dodao je da, s obzirom da nijedan od predsjedničkih kandidata nije uspio osvojiti neophodnih više od 50 posto glasova, biće održan drugi krug izbora za predsjednika u kojem će se birati između dva kandidata koja su dobila najviše glasova u prvom krugu.

"U prvom krugu izbora zabilježen je rekordan odziv kako birača u inostranstvu, tako i birača u Turskoj. Zadovoljstvo nam je da naši državljani koji žive u inostranstvu ne prekidaju veze sa Turskom, da prate politička dešavanja u našoj zemlji i glasaju na izborima u okviru svojih demokratskih prava", rekao je Kilic.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Prema njegovim riječima za drugi krug predsjedničkih izbora državljani Turske mogu glasati u Generalnom konzulatu 20. i 21. maja u periodu od 8 do 22 sata. Osim na ovom mjestu, moguće je glasati i u Ambasadi u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Mostaru u istom periodu.

"S druge strane, svi naši državljani upisani u birački spisak za glasanje u inostranstvu moći će da glasaju na graničnim prelazima do 28. maja 2023. godine", dodao je Kilic.

Podsjetio je da su prilikom dolaska na birališta, državljani Turske dužni posjedovati lični dokument izdat od strane nadležnih institucija Republike Turske koji sadrži ID broj državljanina. Ukoliko lični dokument koji predoči državljanin ne sadrži ID broj, naš Generalni konzulat će mu izdati izvod iz registra i na taj način će mu biti omogućeno glasanje.

Objavljeni konačni rezultati izbora u Turskoj: Pogledajte koliku prednost ima Erdogan

Objavljeni konačni rezultati izbora u Turskoj: Pogledajte koliku prednost ima Erdogan

"Sve naše državljane u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama očekujemo u našem Generalnom konzulatu da iskoriste svoje biračko pravo 20. i 21. maja 2023. godine u periodu između 8.00 i 22.00 sata", istakao je Oguz Kilic.

Begum Radić, koja se prije oko četiri godine doselila u Banja Luku iskoristila je danas svoje biračko pravo.

Glasanje u Konzulatu Turske u Banjoj Luci
Foto: AA: Glasanje u Konzulatu Turske u Banjoj Luci

"Smatram da je od izuzetnog značaja da imam priliku da koristim glas ovdje u Banjaluci, za mene je to velika čast i zadovoljstvo i drago mi je zbog toga", rekla je ona.

Rekla je da je zadovoljna je kako protiče glasački proces u Banjoj Luci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije