Opozicija i suparnik Erdogana: Ko je Kemal Kilicdaroglu?

2
Radiosarajevo.ba
Opozicija i suparnik Erdogana: Ko je Kemal Kilicdaroglu?
Foto: EPA - EFE / Kemal Kilicdaroglu

Turska ide u drugi krug izbora nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan na glasanju u nedjelju ostvario bolji rezultat od očekivanog i ima značajnu prednost nad svojim suparnikom, ali nedovoljnu za potrebnu većinu.

Ni Erdogan ni oporbeni kandidat Kemal Kilicdaroglu nisu dobili 50 posto i ponovno će se sučeliti 28. maja.

Ko je Kilicdaroglu (74), vođa opozicije koji želi svrgnuti Recepa Tayyipa Erdogana?

Za sebe je rekao da je on bivši državni službenik i bivši računovođa koji vodi "skroman život poput njegovog naroda". Kilicdaroglu je sada na čelu opozicione koalicije koja se sastoji od šest stranaka, te je radio na dobivanju naklonosti marginalizirane kurdske zajednice.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Obećao da će deportovati milione sirijskih i afganistanskih izbjeglica

Osim obećanja o novoj socijaldemokratskom dobu, naveo je da će deportovati milione sirijskih i afganistanskih izbjeglica koje žive u Turskoj. Kada su ga upitali kako namjerava uskladiti ovo obećanje sa željom da se Turska pridruži Europskoj uniji, kazao je da bi se za potporu mogao obratiti EU ili čak Ujedinjenim narodima.

"Ne smatram to rasizmom. Kada dođemo na vlast, sjest ćemo, porazgovarati s legitimnom upravom u Siriji i pronaći rješenje za ovaj problem", rekao je čelnik turske oporbe, a prenosi The Guardian.

Kilicdaroglu je obećao povratak ortodoksnoj ekonomskoj politici i parlamentarnoj demokraciji. Također je obećao vratiti neovisnost pravosuđa. Ako postane predsjednikom, jedan od najvećih izazova za Kilicdaroglua bit će pažljivo balansiranje između Rusije i Kijeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije