Pratite uživo: Sud u Hagu donosi odluku o hitnim mjerama protiv Izraela zbog Gaze

0
Radiosarajevo.ba
Pratite uživo: Sud u Hagu donosi odluku o hitnim mjerama protiv Izraela zbog Gaze
Foto: EPA / Sud u Hagu donosi odluku

Najviši sud UN-a danas donosi odluku o hitnim mjerama kojima bi se Izraelu naredilo da prekine svoje vojne operacije u Gazi.

Južnoafrička strana zatražit će od najvišeg suda UN-a mjere za zaustavljanje izraelskog vojnog napada na Pojas Gazu u kojem je do sada ubijeno više od 23.300 Palestinaca.

Južna Afrika u podnesku na 84 stranice optužuje Izrael za djela i propuste genocidnog karaktera, jer su počinjeni sa potrebnom specifičnom namjerom da unište Palestince u Gazi kao dio šire palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe.

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Navodi se da izraelska genocidna djela uključuju ubijanje Palestinaca, nanošenje teških tjelesnih i psihičkih ozljeda, masovno protjerivanje iz domova i raseljavanje, nametanje mjera s ciljem sprečavanja rađanja Palestinaca i uskraćivanje pristupa adekvatnoj hrani, vodi, skloništu, sanitarnim čvorovima i medicinskoj pomoći.

Južnoafričku delegaciju predvodi ministar pravde te zemlje Ronald Lamola, a pridružuju mu se brojne visoke političke ličnosti iz progresivnih političkih stranaka i pokreta širom svijeta.

Na linku OVDJE možete pratiti sudski proces.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije