Pratite uživo: Počelo saslušanje po južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela

2
AA
Pratite uživo: Počelo saslušanje po južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela
Foto: EPA / Zgrada Međunarodnog krivičnog suda u Hagu

Pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu počelo saslušanje po tužbi za genocid koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela.

Prvog dana sudskog procesa, Južnoafrička Republika iznosi dokaze u predmetu koji je podnijela 29. decembra, optužujući Izrael za genocid i kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu svojim akcijama u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

Južnoafrička strana zatražit će od najvišeg suda UN-a mjere za zaustavljanje izraelskog vojnog napada na Pojas Gazu u kojem je do sada ubijeno više od 23.300 Palestinaca.

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Južna Afrika u podnesku na 84 stranice optužuje Izrael za djela i propuste genocidnog karaktera, jer su počinjeni sa potrebnom specifičnom namjerom da unište Palestince u Gazi kao dio šire palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe.

Navodi se da izraelska genocidna djela uključuju ubijanje Palestinaca, nanošenje teških tjelesnih i psihičkih ozljeda, masovno protjerivanje iz domova i raseljavanje, nametanje mjera s ciljem sprečavanja rađanja Palestinaca i uskraćivanje pristupa adekvatnoj hrani, vodi, skloništu, sanitarnim čvorovima i medicinskoj pomoći.

Bosansko iskustvo: Zašto Izrael mora odgovarati za genocid u Gazi?

Bosansko iskustvo: Zašto Izrael mora odgovarati za genocid u Gazi?

Južnoafričku delegaciju predvodi ministar pravde te zemlje Ronald Lamola, a pridružuju mu se brojne visoke političke ličnosti iz progresivnih političkih stranaka i pokreta širom svijeta.

Današnje saslušanje bi trebalo da traje najmanje dva sata, a sutra bi izraelska strana trebala iznijeti argumente odbrane.

Na linku OVDJE možete pratiti sudski proces.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije