Bosansko iskustvo: Zašto Izrael mora odgovarati za genocid u Gazi?

1
Radiosarajevo.ba
Bosansko iskustvo: Zašto Izrael mora odgovarati za genocid u Gazi?
FOTO: AA / Propalestinski protesti u Chicagu

Ukoliko krenemo od Hegelove misli (koju je volio pominjati Marx) da se svi značajni povijesni događaji i osobe odigravaju odnosno pojavljuju dva puta, "najprije kao tragedija, a zatim kao farsa", čini se da su se izraelske vlasti potrudile da danas na svjetskoj geopolitičkoj sceni imamo i jedno i drugo.

Holokaust nad Jevrejima u Europi upravo je bio poticaj za nastanak Konvencije o genocidu. Štaviše, Rafael Lemkin, poljsko-američki pravnik, koji je poznat kao tvorac izraza "genocid" i jedan od sastavljača Konvencije - imao je jevrejsko porijeklo.

Piše: Faruk Vele, za Middle East Monitor (UK)

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Sedamdeset pet godina kasnije za kršenje ove Konvencije optužen je upravo Izrael, koji će se pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) danas i sutra, 11. i 12. januara, izjasniti o odgovornosti za genocida nad Palestincima  - koji traje!

Nije li to ruglo i sušta suprotnost onog što je svijet trebao da nauči  iz jevrejskog iskustva?

Posebno poslije povijesnog - "nikad više"!

Počinje suđenje u Haagu: Izrael optužen za genocid u Pojasu Gaze

Počinje suđenje u Haagu: Izrael optužen za genocid u Pojasu Gaze

Genocid nad Bošnjacima

Ali, to neće biti prvi put da se jedna tragedija pretvori u svoju suprotnost. Više od pola stoljeća nakon čuvenog "nikada više", bosanski Srbi pod vodstvom Radovana Karadžića i Ratka Mladića izvršili su genocid nad Bošnjacima u Bosni. Paradoks je da su Srbi nesumnjivo bili žrtve progona i politike istrijebljenja fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja je formirana 1941. godine uz podršku nacističkog "führer" Adolfa Hitlera i italijanskog vođe Benita Mussolinija.

Zločinci Karadžić i Mladić, ali i njihovi brojni saradnici proglašeni su krivima za genocid pred Međunarodnim tribunalom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), ali i na drugim domaćim i međunarodnim sudovima (primjerice genocid u BiH je utvrđen i presudama u Njemačkoj).

Bila je to prilika da svijet sazna istinu o "zločinu nad zločinima" u Bosni, ali i da zločinci budu kažnjeni.

No, bosanski slučaj našao se i pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ). Isti onaj pred kojim će se ovaj put razmatrati genocid nad Palestincima. Naime, u februaru 2007. godine Međunarodni sud pravde (ICJ) po tužbi Bosne i Hercegovine proglasio je Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu zato što nije spriječila genocid u Srebrenici, kaznila krivce za "zločin nad zločinima" ili ih izručila Haagu. To je, inače, bio prvi proces protiv jedne države optužene za kršenje UN-ove Konvencije o genocidu, iako Srbija – uprkos brojnim dokazima - nije direktno proglašena direktno krivom za politiku  istrijebljenja  Bošnjaka. Odigralo se to pod čudnim i nikad rasvijetljenim diplomatsko-političkim okolnostima.

Izrael izlazi pred sud u Hagu zbog optužbi o genocidu: Određen datum ročišta

Izrael izlazi pred sud u Hagu zbog optužbi o genocidu: Određen datum ročišta

Mada - kao i u bosanskom slučaju – i ovaj put možemo očekivati sličan maratonski postupak i velike "igre moći" - bilo bi od iznimne važnosti za ukupan međunarodni sistem da tužba od 29. decembra 2023. kojom je Južnoafrička Republika tražila da se utvrdi da je Izrael prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu u Gazi  dobije  pozitivan ishod.

Posebno ukoliko bi bile usvojene "privremene mjere" kojima se od Izraela traži da zaustavi svoje vojne operacije u Gazi koje su već odnijele skoro 23.000 žrtava, uglavnom djece, žena, starijih, dok je 58.000 žrtava ranjeno…

Uništene su domovi, bolnice, na stotine škola, biblioteke…Kao i u Sarajevu 1992. (spaljivanje Vijećnice) ili Mostaru 1993. godine, gdje su hrvatske snage srušile čuveni Stari most, stotine godina star simbol osmanske arhitekture - svijet u trećoj deceniji 21. stoljeća iz dana u dan svjedoči neopisivom kulturocidu i urbicudu.

Povijesni trenutak

Da li će Međunarodni sud pravde biti dorastao povijesnom trenutku?

Međunarodni sud u Hagu prihvatio tužbu protiv Izraela zbog genocida

Međunarodni sud u Hagu prihvatio tužbu protiv Izraela zbog genocida

Francis Boyle, prvi bh. agent pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), jedan od vodećih svjetskih pravnika iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), sa kojim sam ovih dana komunicirao, smatra da Južnoafrička Republika ima izgleda da dobije slučaj protiv Izraela pred ICJ. Pokazuje to donekle i nervoza koju vidimo ovih dana na izraelskoj strani.

Na temelju njegova "znanja, prosudbe i iskustva", Boyle je u popularnoj američkoj emisiji "Demokratija sada!" čak predvidio da će Južna Afrika ishoditi nalog Suda Izraelu „da prestane s činjenjenjem svih djela genocida nad Palestincima". Pozivajući se na iskustvo sa Bosnom i Hercegovinom, vjeruje da će naredba Suda uslijediti sedmicu nakon saslušanja 11. i 12. januara 2023. godine.

Ukoliko se to zaista i dogodi, cijela međunarodna zajednica bit će pred ogromnim ispitom da zaustavi genocid kojim svjedočimo već duže od tri mjeseca, te da da se zločinci iz izraelskih vladinih, vojnih i političkih struktura konačno suoče s pravdom.  

On koji su nazivali Palestince "ljudskim životinjama". Oni koji svoje žrtve ismijavaju, kao što su to činili Nacisti Jevrejima u Europi. Oni koji su im nametali "životne uvjete sračunate na fizičko uništenje" Palestinaca. Oni koji su sistematično onemogućavali "blokiranim i izoliranim“ stanovicima Gaze hranu, vodu, lijekove, gorivo, sklonište i drugu humanitarnu pomoć". Oni koji sedmicama bjesomučno bombardiraju enklavu. Oni koji su prisililo istjerali iz domova 1,9 miliona ljudi ili 85% stanovništva Gaze. Oni koji su protjerane ljude i bez odgovarajućeg skloništa ih zatvorili u manji prostor na jugu Pojasa Gaze - da bi ih i tamo nastavili ubijati.

I zbog slučaja je važno bosansko iskustvo… Važno je znati da bez pravde ne može biti mira. Bez odgovornosti pred predstavnicima cijelog civiliziranog svijeta ne može biti dokinuta ideologija koja smatra legitimnim ubijati djecu, žene i starce, razarati im domove, protjerivati iz njihove zemlje. Svaki ustupak takvim nasilnicima stvara nove konflikte i nove nepravde.

Trenutak istine za svijet

Bez pravde ne može biti, na koncu, ni katarze za Jevreje u Izraelu, barem za one koji shvataju da ih je režim ratnog zločinca Benjamin Netanyahua odveo u apokalipsu, upravo onako kako ovih dana u "Daily Sabahu" napisa Ihsan Aktaş.

Richard Goldstone, pravnik iz Južnoafričke Republike i prvi tužitelj Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju je u povodu 20. godišnjice genocida u Srebrenici, rekao:

"Važno je za žrtve, za sve ljude (…,) pa u konačnici i za cijeli svijet, da (…) misle o tome da imaju moralnu obavezu podržati sva nastojanja da se ratni zločinci dovedu pred lice pravde i da se genocid koji je počinjen nikada više ne dogodi."

Zato slučaj koji je pokrenula Južnoafrička Republika, a podržale Republika Turska, Malezija, Jordan, Maldivi, Namibija i Pakistan, jeste moralni "zlatni most" za spas današnjeg svijeta.

Ukoliko Međunarodni sud pravde, ipak, ne prihvati argumente, koji su, nažalost, više nego očiti, ukoliko se, dakle, Sud nađe pod skrivenim pritiscima velikih sila poput Sjedinjenih Američkih Država, zemalja Europske unije i drugih, onda će to biti mozaik užasa u koji je cijeli svijet utonuo u Gazi poslije 7. oktobra 2023. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije