Međunarodni sud u Hagu prihvatio tužbu protiv Izraela zbog genocida

2
Radiosarajevo.ba
Međunarodni sud u Hagu prihvatio tužbu protiv Izraela zbog genocida
FOTO: AA / Izraelski napad na Gazu

Međunarodni sud pravde u Hagu je odlučio održati javno saslušanje po tužbi protiv države Izrael zbog genocida u Pojasu Gaze, a postupak je pokrenula Južna Afrika.

Kako se navodi u saopštenju Međunarodnog suda u Hagu, prvo saslušanje bit će održano već naredne sedmice. 

"U četvrtak, 11. januara, i petak, 12. januara 2024. godine, Međunarodni sud pravde održat će javna saslušanja u Palati mira u Hagu, sjedištu Suda, u postupku pokrenutom od strane Južne Afrike protiv Izraela 29. decembra 2023. godine.

Pogledajte kakva atmosfera vlada na koncertu Amire Medunjanin

Pogledajte kakva atmosfera vlada na koncertu Amire Medunjanin

Podsjeća se da je Južna Afrika podnijela Zahtjev za pokretanje postupka protiv Izraela u vezi s navodnim kršenjem obaveza Izraela prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida ('Konvencija o genocidu') u vezi s Palestincima na Gazi.

Saslušanja će biti posvećena Zahtjevu za određivanje privremenih mjera koji se nalazi u Južnoafričkoj aplikaciji. U svom Zahtjevu, Južna Afrika traži od Suda da odredi privremene mjere radi 'zaštite od daljih, teških i nepopravljivih šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o genocidu' i 'osiguranja izraelskog poštovanja obaveza prema Konvenciji o genocidu, a to je da se ne bavi genocidom i da spriječi i kažnjava genocid'", navodi se u ovom saopštenju. 

Ovo saslušanje bit će dostupno uživo na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije