Poznati detalji: Kako je šef Smaje Šikala pokušao pobjeći iz zatvora u Peruu

Radiosarajevo.ba
Poznati detalji: Kako je šef Smaje Šikala pokušao pobjeći iz zatvora u Peruu
FOTO: Screenshot / Peruanski mediji izvještavali o Jakšićevom pokušaju bijega

Zoran Mihailović Jakšić (57) , jedan od vođa zloglasne grupe “Amerika“ osuđen je na 20 godina robije u Peruu, prošle sedmice je pokušao da pobjegne iz zatvora, prenose mediji iz ove južnoameričke zemlje, prenosi Blic.

Peruanski mediji izvještavali o Jakšićevom pokušaju bijega - undefined

FOTO: Screenshot: Peruanski mediji izvještavali o Jakšićevom pokušaju bijega

„Opasni srpski trgovac drogom i ubica“ pokušao je bjekstvo kroz bolnicu glumeći bolesnika, ali je njegova zamisao osujećena.

Jakšić se žalio na zdravstvene teogobe, zbog čega je uprava zatvora bila prinuđena da ga preveze na pregled. Međutim očigledno je da je on isplanirao bjekstvo i da je pokušao da iskoristi izlazak iz jednog od najčuvanijih zatvora u zemlji. Stražari su munjevito reagovali i njegov plan da im umakne je propao, otkrili su peruanski mediji.

Inače, njegovoj bandi „Amerika“ pripadao je i Smail Šikalo, koji je pritvoren na 18 mjeseci u istom zatvoru, jer je htio prebaciti tonu i po kokaina u Bosnu i Hercegovinu. Dok mu šef pokušava pobjeći, Šikalo u pritvoru čeka suđenje, a prijeti mu 25 godina zatvora.

Smailu Šikalo određen pritvor jer je htio prebaciti tonu i po kokaina u Evropu - undefined

FOTO: Screenshot: Smailu Šikalo određen pritvor jer je htio prebaciti tonu i po kokaina u Evropu

Peruanski mediji nisu precizirali da li je „čovek sa hiljadu lica“, kako zovu Jakšića za kojim tragaju Argentina, Grčka, Njemačka, Australija i BiH, pokušao je da pobjegne iz ordinacije ili tokom transporta.

Da ima iskustva u spektakularnim bjekstvima, vođa grupe „Amerika“, pokazao je prije dvije godine kada je navodno lično platio i organizovao da narkobos Horhe Medina Gaviljani iz zatvora u Peru pobjegne uz pomoć dvojice policajaca u kamionu koji je iz zatvora iznosio smeće, piše Kurir.

Zoran Jakšić je pred sudom u Peruu, proglašen krivim i osuđen je na 20 godina zatvora zbog šverca droge iz Perua u Evropu, uključujući i Srbiju. Kako je utvrđeno kokain je prebacivao brodovima ali i preko „mula“. Kako su prenijeli peruanski mediji, sud ga je proglasio krivim i za organizovanje kriminalne grupe „Amerika“, a glavni svjedok protiv njega bio je upravo pripadnik klana. Osim zatvorske kazne, sud mu je dosudio i novčanu kaznu od 14.000 eura.

Jakšić je uhapšen u julu 2016.godine. u akciji američke DEA, u trenutku kada je sa lažnim dokumentima pokušao da pobjegne u Ekvador. Tokom istrage utvrđeno je da je tokom skrivanja u Južnoj Americi koristio 46 identiteta, piše Kurir.

Tokom boravka u zatvoru, kako je utvrdila policija na osnovu prisluškivanih telefonskih razgovora, Zoranu Jakšiću u posjetu su dolazile prostituke. Navodno, kriminalac Oskar Rodrigez Gomez, poznat po nadimku Turbo, organizovao je i plaćao da mu žene dolaze, a navodno je imao i stražara koji je ih je propuštao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije