Bosanac uhapšen sa kokainom vrijednosti preko 80 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Bosanac uhapšen sa kokainom vrijednosti preko 80 miliona dolara
FOTO: Screenshot / Hapšenje Smaila Šikalo

Državljanin BiH Smail Šikalo uhapšen je u Peruu zajedno sa državljaninom ove zemlje u luksuznom naselju u gradu Truhuljo, a policija je prilikom hapšenja pronašla i 800 paketa kokaina.

Agenti Odjeljenja za borbu protiv droge i predstavnik Tužilaštva specijalizovanog za ilegalnu trgovinu drogom, upali su u zgradu koja se nalazi u ulici El Palmar, i iznenadili bosanskog državljanina Šikala i Peruanca Havijera Anibala Rokea Montesinosa, koji je bio sa njim.

Hapšenje Smaila Šikalo - undefined

FOTO: Screenshot: Hapšenje Smaila Šikalo

Kako navode peruanski mediji, pronađena je i zapakovana droga težine jednog kilograma i osamdeset grama, koja je bila zakamuflirana u kontejnerima, koji su trebali robu morskim putem da prebace u Evropu.

Kako je saopćila peruanska policija, komercijalna vrijednost zapljenjene droge procijenjena je na preko 80 miliona dolara, za koliko se vjeruje da bi se prodala u Evropi.

Policija je u kući u kojoj su uhapisli Peraunca i Bosanca zapljenila i 750 kilograma kokaina hidrohlodrida, dok je u hodniku pronađeno u torbama 47 paketa ilegalne robe. Najveći paketi pronađeni su u ormaru u sobi na drugom spratu, gdje su agenti otkrili preko tonu kokaina. Tokom istrage, zapljenjena su i dva automobila, kao i kamion koji je trebalo da preveze robu.

„Ova akcija izvedena je nakon nekoliko dana istrage“, rekao je general Hektor Loajza, šefu Odjeljenja protiv droge, koji je dodao da su mnogi paketi sa kokainom imali logo BH.

Ključni podaci su dobijeni u zoru prošle subote kada su saznali da se banda sprema da preuzme pošiljku droge. Informacije koje su imali bile su da će, pored toga, u prvih nekoliko sati doći i paketi u automobilima i koferima.

Ovo nije prvi put da je Odjeljenje za borbu protiv droge zarobila jednog bosanskog trgovca drogom u zemlji. U julu 2016. godine uhapšen je Zoran Mihailović Jakšić (57), koga je američka DEA (Uprava za suzbijanje narkotika) tražila zbog krijumčarenja narkotika i ubistva.

Jakšić je bio vođa kriminalnog klana „Amerika“, a osuđen je u Limi na 20 godina zatvora zbog finansiranja mreže krijumčara kokaina, koja u ovoj zemlju djeluje još od devedesetih godina.

Vlasti ne isključuju da Smail Šikalo ima neku vezu sa svojim sunarodnikom koji je tražen zbog trgovine drogom i ubistava u Njemačkoj, Argentini, Australiji i Peruu, a kojeg su latinoamerički mediji nazivali su ga čovjekom sa hiljadu lica.

Hapšenje Smaila Šikalo - undefined

FOTO: Screenshot: Hapšenje Smaila Šikalo

U Peruu je Šikalo već bio uhapšen zbog trgovine drogom 1998. godine, piše La Republika.

Kako list dodaje, Bosanac se u subotu pripremao da napusti Peru i uputi se ka Ekvadoru, ne sumnjajući da ga agenti čekaju u migracijskoj kontroli, u okviru operacije pod nazivom „Operacija Policija Amerika“. Hapšenje je izvršeno u koordinaciji sa DEA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije