Peru: Smajo bio šef klana, potraga za njegovim drugom s kojim je odrastao u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Peru: Smajo bio šef klana, potraga za njegovim drugom s kojim je odrastao u Sarajevu
FOTO: Screenshot / Hapšenje Smaila Šikalo

Još pet osoba uhapšeno je u Peruu zbog sumnje da su povezani sa zaplijenjenim kokainom, vrijednim 80 miliona dolara, u gradu Truhilio, zbog kog je uhapšen i Bosanac Smail Šikalo.

Uporedo sa tim, unutrašnja kontrola preispituje odluku sudije Angel Mendivil Mamani, koja je pustila Srbina Davida Cufaja - koji je odrastao sa Šikalom u Sarajevu, trenirali su zajedno u istom bokserskom klubu - uhapšenog početkom 2017. godine zbog kokaina, da se brani sa slobode.

Misterija

Doznaje se i kako je Šikala u pritvoru posjetila misteriozna ženska osoba, ali za sada nije poznato ko je ona i u kakvim je odnosima s uhapšenim Bosancem. Istražioci vjeruju da Šikalo posjeduje krucijalne informacije o tome ko je stvarni vlasnik ogromne količine droge i gde se on nalazi. On je u peruanskim medijima označen kao jedan od ključnih igrača u ovoj narko-ekipi.

Šikalo je iz sigurnosnih razloga izolovan u posebnoj pritvorskoj ćeliji, odnosno odvojen je od ostalih uhapšenih, među kojima je i Peruanac Havijer Anibal Roke Montesinos (39). Svi su dali izjave u odvojenim prostorijama o drogi koja je bila sakrivena u vili u ulici El Palmar u luksuznom naselju u gradu Truhuljo i spremna, upakovana, označena sa BH, za evropsko tržište.

Uhapšena petorka, kojoj su lisice na ruke stavljene zbog umiješanosti u trgovinu kokainom koji je zaplijenjen tokom prošle nedelje u Peruu, kako se sumnja, radila je na logistici transporta pošiljke droge koja je trebalo dalje da se proširi evropskim tržištem, piše Blic.rs.

U akciji hapšenja oduzeti su računari, telefoni i laptopi koji bi mogli sadržati detaljnije informacije o švercu droge, ali i drugim članovima grupe koji su u njega umiješane. Prema pisanju portala La Republika, istražitelji sumnjaju da je tu grupu predvodio upravo Smail Šikalo - sud će odlučiti o tome da li će biti zadržan iza rešetaka.

Uz to, zaplijenjena je i imovina pronađena u vili u Truhilu, prilikom hapšenja Smaila Šikala i Havijera Anibala Rokea Montesinosa.

Sudija koja je početkom 2017. godine donela odluku da se David Cufaj (26) - uhapšen početkom te godine zbog sumnje da je umiješan u trgovinu dvije tone kokaina - biće pod lupom unutrašnje kontrole, jer je Cufaj nestao bez traga. Cufaj je navodno napustio tu zemlju u decembru prošle godine i od tada mu se gubi svaki trag. Mogućnost da se brani sa slobode dobio je na osnovu rodbinskih veza koje navodno ima u Peruu, ali i bankovnih transakcija i akreditacije za rad u jednoj rudarskoj kompaniji.

Cufaja su mediji u Peruu 2017. godine označili kao glavnog finansijera narko-grupe koja je pokušala da prošvercuje dvije tone kokaina koji je u luci Kalao zaplijenjen u teglama sa šparglom. Kokain je morskim putem trebalo da bude prevezen u Holandiju.

Peruanski mediji Cufaja i Šikala preko kokaina doveli su u blisku vezu i sa Zoranom Jakšićem, drugim čovjekom klana "Amerika", također poznatom po međunarodnom krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Međutim, zanimljivo je da to nije jedina stvar koja povezuje njih dvojicu. Naime, Cufaj i Šikalo su odrasli u istoj ulici u Sarajevu i trenirali su boks u istom klubu.

Ko je bio Šikalo

Inače, Avaz je prethodno objavio d aje Šikalo bio uzor djeci u sarajevskom naselju Boljakov Potok. Prijatan i uvijek spreman našaliti se s mališanima. Smail Šikalo bio je mladić posvećen sportu i niko nije imao ružnu riječ za njega u naselju u kojem se sve o svakome zna. Nije bio incidentna osoba, bavio se sportom i studirao. Boks mu je bio velika strast.

Kao član Bokserskog kluba Novi Grad u mlađim kategorijama nagovještavao je da može doći do kvalitetne karijere. Uspio je dva puta biti bokserski prvak BiH u kadetskoj, a isto to je ponovio i u juniorskoj konkurenciji. Kao senior je s dosta uspjeha nastupao na revijama u olimpijskom boksu. 

Zanimljivo je da je Šikalo akademski obrazovan. Ima diplomu Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, koju je stekao u septembru 2015. godine.

Kako kažu u Boljakovom Potoku, Šikalo je prije nekoliko mjeseci samo nestao iz naselja. Većini je vijest o hapšenju veliko iznenađenje, s obzirom na to da nije bio problematična osoba.

"Znamo zašto nas tražite i nemojte nas uznemiravati. Dijete je otišlo u bijeli svijet. Znate i sami da ovdje posla nema", rekao je Smailov otac, ne želeći više govoriti o hapšenju sina u Peruu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije