Indija: Potvrđeno više od 400.000 preminulih od COVID-19

0
Fena
Indija: Potvrđeno više od 400.000 preminulih od COVID-19
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Indija je potvrdila više od 400.000 preminulih u pandemiji COVID-19, od kojih je polovina preminula u protekla dva mjeseca dok je agresivnijom delta varijantom virusa svakoga dana zaraženo na stotine hiljada ljudi.

Vjeruje se, ipak, da sumorna cifra objavljena danas predstavlja tek djelić stvarne brojke umrlih. Indija je po broju preminulih na trećem mjestu u svijetu iza Sjedinjenih Američkih Država i Brazila.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je da su 853 osobe preminule u proteklih 24 sata, povećavajući ukupan broj preminulih na 400.312 od početka pandemije. Prvi poznati smrtni slučaj od COVID-19 u Indiji desio se 12. marta prošle godine u južnoj saveznoj državi Karnataka.

Indija, zemlja od skoro 1,4 milijarde ljudi, potvrdila je više od 30,4 miliona zaraženih, uz 46.617 novozaraženih u proteklih 24 sata. I za tu se cifru vjeruje da je podcijenjena.

Broj zaraženih počeo je da opada nakon što je nadmašio 400.000 dnevno u maju. Vlasti se, međutim, pripremaju za eventualni novi val zaraza oko septembra i nastoje intenzivirati vakcinaciju.

Manje od pet posto indijskog stanovništva potpuno je imunizirano. Više od 340 miliona doza vakcina ubrizgano je ljudima od sredine januara, sudeći po ministarstvu.

Ministar zdravstva Harsh Vardhan izjavio je u srijedu da se vakcinacija ubrzala nakon što je država počela besplatno davati 75 posto vakcina saveznim državama.

Oko dvije milijarde doza vakcina bile bi dostupne do decembra dok su dva najveća indijska opskrbljivača, Serum institut of India i Bharat Biotech, pojačala proizvodnju, i pet ostalih vakcina potencijalno će postati dostupne u narednim mjesecima, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije