Indijski soj izaziva zabrinutost: Brzo se širi svijetom!

3
Radiosarajevo.ba
Indijski soj izaziva zabrinutost: Brzo se širi svijetom!
Foto: EPA-EFE / Dijeloviu Sidneya zatvoreni nakon otrkivanja zarista

Pandemija COVID-19, čija se vrlo zarazna delta varijanta, odnosno indijski soj virusa, širi svijetom, izaziva novu zabrinutost.

Australija je u petak ponovno zatvorila dijelove Sydneyja, a Izrael uveo obavezu nošenja maski u zatvorenim javnim prostorima, piše Hina.

Zatvoreni dijelovi Sydneyja nakon otkrivenog žarišta

U Australiji, koja je dosad dosta uspješno suzbijala širenje zaraze, vlasti su naredile zatvaranje četiri četvrti u središtu Sydneyja od petka u ponoć kako bi se spriječilo širenje delta varijante, prvi put otkrivene u Indiji.

Ukupno je 65 osoba ove sedmice imalo pozitivan rezultat na testiranju za koronavirus, a svi su u vezi s vozačem koji je prevozio osoblje zračnih kompanija iz zračne luke u Sydneyju do hotela.

Više zemalja suočava se s novim rastom slučajeva, djelomično povezanih s varijantom delta, koja je već odgovorna za novo širenje zaraze u Velikoj Britaniji posljednjih nekoliko sedmica.

Izrael vratio nošenje maski u zatvorenim prostorima i kompanijama

Izrael je u petak objavio nove mjere zbog povećanog broja slučajeva: zemlja koja je provela široku kampanju cijepljenja, ponovno je uvela nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima i u kompanijama.

Moskva, epicentar širenja delta varijante u Rusiji, objavila je da se vraća na rad od kuće za oko 30 posto zaposlenika kompanija.

Također suočen s novim rastom slučajeva zbog varijante delta, Portugal je odlučio privremeno prekinuti popuštanje mjera a čak ih i ojačati u Lisabonu.

Berlin je dodao Portugal i Rusiju na popis zemalja "s varijantama", što praktično znači da se u Njemačku ne može ući iz te dvije zemlje.

Španija pak ima novo žarište koje je proizvelo studentsko putovanje na Baleare.

Švicarska je od subote ukinula dobar dio restrikcija koje su još bile na snazi, i bit će lakše ući u zemlju.

Island ukinuo sve mjere

Island je u petak kao prva europska zemlja ukinuo sve mjere.

Afrika, koja daleko zaostaje za ostatkom svijeta u smislu cijepljenja, pogođena je trećim valom pandemije, koji je ponovno veliki izazov za bolničke sisteme.

Nekoliko hiljada Južnoafrikanaca u petak je protestvovalo u Pretoriji na poziv opozicione stranke Borbi za ekonomsku slobodu (EFF) tražeći ubrzanje cijepljenja protiv COVID-19.

Iako je generalno epidemija trenutno u silaznoj putanji, s obzirom na to da je broj slučajeva u svijetu na najnižoj razini od februara, delta varijanta mogla bi dovesti do porasta broja slučajeva ovo ljeto ako se ništa ne učini kako bi se spriječilo njeno širenje, upozoravaju stručnjaci i epidemiološke vlasti, a prenosi agencija France Presse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije