WHO odlučio: Sojevi koronavirusa više se neće nazivati britanski, indijski...

1
Radiosarajevo.ba
WHO odlučio: Sojevi koronavirusa više se neće nazivati britanski, indijski...
Pixabay / Ilustracija

Sojevima koronavirusa od danas su dodijeljena slova grčkog alfabeta kako bi se pojednostavila rasprava i izgovor, a izbjegla stigma.

Svjetska zdravstvena organizacija otkrila je nova imena u ponedjeljak, usljed kritika da su imena koja su naučnici dali, npr, takozvanom južnoafričkom soju - B.1.351, 501Y.V2 i 20H/501Y.V2 - bila previše komplikovana.

Kao takva, četiri soja koronavirusa koje je agencija UN smatrala zabrinjavajućima, a javnost poznaje kao britanski soj, južnoafrički, brazilski i indijski soj, sada su dobili slova Alfa, Beta, Gama, Delta prema redoslijedu njihovih otkrivanje.

Ostale varijante nastavit će se prema alfabetu.

"Iako imaju svoje prednosti, ova je naučna imena i teško izgovoriti i podsjetiti na njih", rekao je WHO, objašnjavajući odluku.

Izbor grčkog alfabeta uslijedio je nakon višemjesečnih promišljanja u kojima su stručnjaci razmotrili druge mogućnosti poput grčkih bogova i izmišljenih pseudo-klasičnih imena, otkriva bakteriolog Mark Pallen koji je bio uključen u razgovore. Ali mnogi su već bili marke, nazivi kompanija ili strana imena. Druga ideja bila je da sojevi nazovu VOC1, VOC2 itd. Odbačena  je nakon što je istaknuo da sliči engleskoj psovci.

Povijesno gledano, virusi su se često povezivali s mjestima s kojih se smatra da su nastali, poput Ebole koja je dobila ime po istoimenoj kongoškoj rijeci.

Ali to može biti štetno za mjesta i često netačno, što vidimo na primjeru pandemije tzv. španske gripe 1918. godine, čije je porijeklo i danas nepoznato.

"Nijedna zemlja ne smije biti stigmatizirana zbog otkrivanja i prijavljivanja varijanti", rekla je epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije