Novi talas širenja zaraze: Peking podigao mjere hitnog odgovora na COVID-19

Fena
Novi talas širenja zaraze: Peking podigao mjere hitnog odgovora na COVID-19
Foto: EPA-EFE / KIna

Peking je u srijedu izvijestio o 21 novopotvrđenom slučaju COVID-19 s domaćim prijenosom i tri nova asimptomatska slučaja, objavila je u četvrtak zdravstvena komisija glavnog grada Kine.

Peking je do srijede izvijestio o 578 potvrđenih slučajeva prenošenih u zemlji, uključujući 411 oporavljenih pacijenata koji su otpušteni iz bolnica, te devet smrtnih slučajeva, prenosi Xinhua.

Još je 158 pacijenata na hospitalizaciji, a 15 asimptomatskih slučajeva je pod liječničkim nadzorom.

Do sada su u Pekingu prijavljena 174 uvezena slučaja, a jedan je hospitaliziran.

Peking je podigao mjere hitnog odgovora na COVID-19 s s trećeg na drugi stepen, kako bi zaustavio novi talas širenja zaraze.

Ponovo su uvedene restrikcije zbog porasta broja oboljelih, a stanovnicima u 27 kvartova u kineskoj prijestonici zabranjeno je da ih napuštaju.

Kineska prijestonica u srijedu je otkazala više od 60 posto komercijalnih letova i podigla nivo uzbune uslijed nove epidemije koronavirusa.

Otkazana je i nastava u osnovnim i srednjim školama i fakultetima, kao i sportske utakmice, zatvoreni su bazeni i teretane.

U Pekingu je uvedena mjera da građani koji žele da napuste grad moraju da urade test na virus.

Prije ovog ponovnog izbijanja virusa, Peking je bio 57 dana bez ijednog novog slučaja, a novi talas se povezuje sa veleprodajnom pijacom Xinfadi, u pekinškom okrugu Fengtai, koja isporučuje 80 posto voća, povrća i mesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije