Potresne scene iz Iraka zbog koronavirusa: Ubio sam majku svojim rukama

Radiosarajevo.ba
Potresne scene iz Iraka zbog koronavirusa: Ubio sam majku svojim rukama
Foto: Screenshot / Pustinja postala groblje

Koronavirus je najnoviji neprijatelj s kojim se suočavaju porodice u Iraku. Obim zaraze je toliki da premašuje njihove bolnice i groblja.

Rodbina oboljelih žrtvuje vlastitu sigurnost kako bi se brinuli za svoje voljene oboljele od COVID-19.

Koronavirus razdire porodice u Iraku. Potresne scene donosi BBC u svom prilogu.

"Inficirao sam majku, oca, braću i sestre. Ja. Ja sam je ubio. Ja sam je ubio. Ubio sam majku svojim rukama. Moja majka je bila kući bez infekcije. I ja sam donio virus kući. Sve zato što radim u bolnici", uznemireno govori jedan zdravstveni radnik svome kolegi u hodniku bolnice.

Novo groblje se širi pustinjom u Iraku. Do sada je tu sahranjeno više od 3.000 žrtava koronavirusa. U pomoć da se sahrane ljudi pristižu pripadnici vojske.

U bolnicama u Bagdadu porodice pomažu u brigi za njihove bliže.

Rodbina preuzima i tijela preminulih iz mrtvačnice jer ih zaposleni ne žele dirati ako su osobe preminule zbog koronavirusa. 

U svemu je vidljiva i ljudska solidarnost. U pomoć priskaču taksisti koji prevoze tijela. Jedan od njih je kazao kako su mu u porodici rekli da kaže da je bolestan, ali on to nije želio. 

Nažalost, svakodnevno u pustinjsko groblje pristiže preko 80 tijela. Stotine je neobilježenih grobova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije