Potresna ispovijest fotografa koji je zbog koronavirusa bio 25 dana u komi

Radiosarajevo.ba
Potresna ispovijest fotografa koji je zbog koronavirusa bio 25 dana u komi
Foto: National / Sohail, prije i poslije virusa

Nakon 25 dana u induciranoj komi, u kojoj se borio s teškim oblikom infekcije COVID-19 i s 50:50 šansi da će preživjeti, Sohail Anjum probudio se u svijetu koji više nikad neće biti isti...

Ne samo da se virus, od 20. marta, itekako proširio i u Velikoj Britaniji u svijetu, već je u sedmicama u kojima je bio u komi, preminula njegova majka koja je izgubila bitku protiv COVID-a

Anjum je iz kome izašao prije dvije sedmice, a tek je sad ponovo počeo govoriti. Još uvijek je u Croydon Univerzitetskoj bolnici, gdje ponovo uči hodati, kao i razvijati motoričke vještine, vraća čulo ukusa i pokušava se pomiriti s činjenicom da njegove majke više nema. Gledao je dvije osobe u krevetima pored njega kako umiru. 

Bivši stanovnik Dubaija, u London se vratio u aprilu 2019. godine, kako bi bio bliže uz svoje starije roditelje, u intervjuu za National kazao je kako svima želi uputiti važnu poruku: shvatite COVID-19 ozbiljno. 

Ovaj 47-godišnjak ne zna gdje se zarazio, ali pretpostavlja da je to bilo negdje u londonskom javnom prijevozu, s kojim je svakodnevno išao na posao. Razbolio se početkom marta:  "Ljudi moraju znati da je ovo izuzetno opasna bolest. Nije ovo samo gripa."

Simptomi su počeli migrenama i suhim grlom. Nije nikad prije imao migrenu i kaže da je razmišljao na početku kako se osjećao "vrlo čudno". Na kraju je tvit glumca Idrisa Elbe, koji je opisivao svoju borbu s COVID-om, natjerao Anjuma da odluči da se ide testirati. No, to nije išlo tako lako. 

"Pokušavao sam dobiti bolnicu, ali jednostavno nisam uspio. Nakon sedam dana, moji simptomi su se pogoršali i bio sam zaista, zaista loše."

I dalje je radio... Jedan dan je otišao s posla (radi kao fotograf...) jer je imao jaku glavobolju i otišao je da vidi svog doktora, no tamo su mu rekli da imaju viralnu nazalnu infekciju, da uzme paracetamol i bit će bolje. 

U nekoliko narednih dana, simptomi su se pogoršali, temperatura porasla i počeo je kašljati. Ponovo je nazvao bolnicu, gdje su mu, nakon dva sata čekanja da se operater javi, rekli da ima gripu i da popije paracetamol. Ponovo, par dana kasnije - 20. marta, rekli su mu da čeka još par dana, a, ako simptomi potraju, da ide u bolnicu. Ipak, Anjum je nazvao brata i odmah otišao u bolnicu, gdje je odmah priključen na ventilator.

"To je bilo prije dva mjeseca", govori on i dodaje da je došao doktor i kazao 'moramo vas inducirano uspavati': "Bio sam toliko loše, da sam rekao uradite šta god treba."

Nivo kisika mu je bio tako nizak, da su ljekari rekli da sam bio na rubu smrti. "Moglo je završiti svakako. Uspavali su me i više se ničega ne sjećam."

Osam dana poslije, njegova 81-godišnja majka, s kojom je živio, također je primljena u bolnicu. Umrla je dva dana kasnije. Anjumov brat dobio je dozvolu da je vidi prije nego što je umrla - rekao je Anjumu da se samo molila za njegovo zdravlje. Anjum je siguran da mu je ta molitva spasila život...

Anjum je bio 23 dana u komi, na ventilatoru. Potom su ga sedirali i budili nekoliko dana. 

"NIko nije htio da mi kaže kako mi je majka, zbog traume koju sam prošao. Ne mogu to objasniti, ali imao sam viziju da majke više nema. To me je potreslo strašno. Još uvijek ne mogu da se pomirim..."

Anjum kaže da u ove dvije sedmice pokušava vratiti snagu. Ne može ustati još uvijek, ne može koristiti ruke i šake skoro nikako, ima problema s pamćenjem i još uvijek nema čulo ukusa. Naziva sebe Gandalf Sivi, zbog brade koja mu je narasla u bolnici i koži koja je ostarjela. 

"Moje ruke se tresu dok vam pišem odgovore. Teška mi je i čaša vode. Doktori su zadovoljni i moje stanje je uglavnom dobro, ali još uvijek mi je ubrzan puls i ne mogu shvatiti zašto je to tako. Ali, vjerujem da će biti bolje", dodao je.

Nada se da će iz bolnice izaći za nekoliko sedmica. Doktori očekuju da će se oporaviti za šest mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije