Potpuni kolaps u Njemačkoj: Zbog masovnih štrajkova pogođene stotine hiljada ljudi

2
Radiosarajevo.ba
Potpuni kolaps u Njemačkoj: Zbog masovnih štrajkova pogođene stotine hiljada ljudi
Foto: EPA - EFE / Protesti u Njemačkoj

Stotine hiljada ljudi suočavaju se s otkazivanjem voznih redova širom Njemačke od srijede, jer je trodnevni štrajk željezničkog prometa širom zemlje dodao haos u putovanju u najvećoj evropskoj ekonomiji, gdje su protesti poljoprivrednika blokirali autoceste i izazvali saobraćajne gužve.

Štrajkovi, koje je pozvao sindikat vozača GDL od srijede do petka uvečer, prisilili su nacionalnog operatera željezničkog prometa Deutsche Bahn da pokrene samo hitne redove vožnje.

Jedna od pet dalekosežnih visokobrzinskih željezničkih usluga je u funkciji, a regionalne usluge su "masovno smanjene", rekao je portparol Deutsche Bahn novinarima na centralnoj stanici u Berlinu, koja je bila prazna u odnosu na svoju uobičajenu gužvu.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Na željezničkoj stanici u Kelnu na zapadu Njemačke, putnici obučeni protiv hladnoće provjeravaju odlazne table za promjene u voznim redovima.

Nakon što se Ulrich Linkeov prvi voz nije pojavio, rekao je da će sačekati da vidi hoće li se pojaviti sledeći. "Čekaću tri četvrtine sata na minus sedam stepeni ovdje na glavnoj stanici", rekao je Reutersu.

"Tužno je kad radite u zdravstvu", rekao je putnik Alex Mueller. "Radimo u domu za starije osobe i moramo doći na posao."

Šef Njemačkog udruženja poljoprivrednika DBV obećao je pojačanje protesta u srijedu, nakon što su konvoji traktora i kamiona blokirali puteve širom zemlje ranije ove sedmice.

Štrajkovi i protesti dodaju pritisak na koalicionu vladu kancelara Olafa Scholza, koja se suočava sa sve većim ekonomskim problemima, uključujući slabe makroekonomske podatke, visoke kamatne stope i finansijski nered.

Dugotrajni spor oko plaća i radnog vremena vozača ponovno je buknuo nakon trosedmičnog primirja tokom Božića, a nakon što pokušaj Deutsche Bahn-a da blokira najnovije štrajkove sudskim nalogom nije uspio.

GDL traži smanjenje radnog vremena za svoje smjenske radnike sa 38 na 35 sati, uz trenutne plate. Deutsche Bahn nudi fleksibilnost radnog vremena, ali odbija smanjenje radnog vremena bez smanjenja plaća.

Operater voznog reda tvrdi da bi zahtjevi sindikata doveli do povećanja troškova radne snage od 50 posto, djelomice jer bi morao zaposliti više radnika zbog nedostatka kvalifikovane radne snage u Njemačkoj.

"Spremni smo na kompromise i postepeno smanjenje radnih sati kako bi i strana poslodavca imala priliku obučiti osoblje", rekao je šef GDL Claus Weselsky za javni emiter ZDF.

"Ako do petka ne postignemo ništa, uzet ćemo odmor pa ući u sljedeći krug industrijskih akcija", dodao je.

Vozači teretnih vozova također štrajkuju do petka, izazivajući zabrinutost u vezi sa lancem snabdijevanja, s obzirom da gotovo petina njemačkog teretnog saobraćaja ide željeznicom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije