Potjernica za bivšim predsjednikom Toledom zbog mita od 20 miliona dolara

Anadolija
Potjernica za bivšim predsjednikom Toledom zbog mita od 20 miliona dolara
Pixabay / Mito (Ilustracija)
U Peruu je raspisan nalog za hapšenje bivšeg predsjednika zemlje Alejanda Toleda, zbog umješanosti u korupcijski skandal s brazilskom građevinskom kompanijom.

Sud u Peruu izdao je nalog za hapšenje za Toledom, jer je uzeo mito od brazilske građevinske kompanije Odebrecht. Sudija Richard Concepcion prihvatio je prijedlog tužilaštva za zatvorsku kaznu za Toleda u trajanju do 18 mjeseci.

Concepcion je rekao kako Toledo treba biti uhapšen hitno te da je njegov dosije već proslijeđen i Interpolu. 

"Pa i ako je bivši predsjednik države, mora biti podvrgnut zakonu", rekao je Cencepcion. Toledov advokat Heriberto Benitez poručio je kako će uložiti žalbu na odluku suda.

Bivši predsjednik Perua Toledo tereti se da je preko prijatelja biznismena Josefa Maimana od brazilske kompanije Odebrecht uzeo mito u vrijednosti od 20 miliona dolara, a u vezi projekta autoputa. Istraga je pokrenuta i protiv Maimana, kao i bivšeg direktora kompanije Odebrecht.

Alejandro Toledo, koji je obnašao dužnost predsjednika Perua u periodu između 2001. i 2006. godine, putem linka se uključio na televiziju te odbaci sve optužbe protiv njega.

Kompanija Odebrecht priznala je da je za tendere koje je dobila u Peruu dala mito od 29 miliona dolara, nakon čega je pokrenuta istraga. Iz Ministarstva pravde Perua ranije je navedeno je da će u okviru istrage biti saslušani bivši predsjednici zemlje Alejandro Toledo, Alan Garcia i Ollanta Humala, te aktuelni predsjednik Pedro Pablo Kuczynski.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije