Od početka štrajka porodica policajaca ubijeno 113 osoba

Anadolija
Od početka štrajka porodica policajaca ubijeno 113 osoba
EPA / Strašne scene sa ulica Brazila
U saveznoj brazilskoj državi Espirito Santos, za šest dana, od početka štrajka porodica policajaca do danas, počinjeno je 113 ubistava.

Sindikat policajaca Espirita Santosa saopćio je kako je od 4. febraura u toj saveznoj državi počinjeno 113 ubistava. Vojska je najavila da će biti angažirano 3.000 pripadnika sigurnosnih snaga do kraja vikenda, kako bi kriza u državi bila stavljena pod kontrolu.

Širom države trenutno je angažirano 1.850 vojnika, a vlasti su tražile pojačanje kako bi kriza bila stavljena pod kontrolu. Nakon što je kriza počela uzimati maha i nakon što je došlo do nestašice robe u supermaketima vlasti su pristale na pregovore sa porodicama koje nisu dozvoljavale policajcima da napuste jedinice.

Porodice su tražile povećanje plata od 43 posto i da policajci ne budu kažnjeni. Članovi porodica u izjavama za lokalne medije su rekli kako policajci moraju da idu u državne bolnice te da je neprihvatljivo da u riskantnom poslu nema posebnog zdravstvenog osiguranja.

U državi su u četvrtak trebali početi saobraćati autobusi, ali je to odgođeno do daljnjeg nakon što je ubijen predsjednik sindikata radnika na putu grada Guarapari Walace Belmiro Fernaziari.

Zakoni u Brazilu ne dozvoljavaju policajcima da štrajkuju ili napuste postao. Oni policajci koji učestvuju u takvim aktivnostima rizikuju da budu kažnjeni sa dvije godine zatvorske kazne. Zbog toga, za policajce štrajkuju članovi porodica i prijatelji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije