Velika akcija policije: Uhapšene četiri osobe, planirali teroristički napad

Anadolija
Velika akcija policije: Uhapšene četiri osobe, planirali teroristički napad
EPA / Ilustracija
Timovi za borbu protiv terorizma tokom upada u kuću u gradu Montpellier, na jugu Francuske priveli su četiri osobe za koje se sumnja da su pripremale teroristički napad.

Prilikom pretresa pronađena je i laboratorija za proizvodnju eksploziva.

Francuski mediji pozivajući se na sigurnosne izvore javili su kako je akcija organizirana sa ciljem privođenja jedne osobe koja je praćena duže vremena. Među privedenima nalazi se i 16-godišnja djevojka praćena putem društvenih mreža, a za koju se sumnja da je namjeravala otići na sirijsko ratište.

Pronađen je eksploziv i drugi materijal koji je mogao biti iskorišten u terorističkom napadu. Sigurnosni izvori ističu da zaplijenjeni eksplozivni materijal ukazuje na to da je planiran samoubilački napad i da su privedeni ”osobe koje su ga planirale”.

Francuski mediji su ovaj slučaj prenijeli na način da je spriječen novi teroristički napad. Timovi za borbu protiv terorizma akciju su organizirali nakon što je jedna privedena osoba kupila veću količinu acetona.

Traje uzimanje iskaza privedenih starosti od 16, 20, 26 i 33 godine.

Nakon terorističkih napada u Francuskoj 2015. i 2016. godine predsjednik te zemlje Francois Hollande prošle sedmice je izjavio kako rizik od terorističkog napada i dalje postoji i da će biti nastavljena borba sve dok postoji prijetnja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije