! / Poskupio krompir i u Njemačkoj: Ovo su cijene za dva kilograma

16. 05. 2022. u 23:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Uz Poljsku, Francusku i Rumuniju, Njemačka je jedan od najvećih proizvođača krompira u Europskoj uniji. Uz normalne, prosječne količine žetve, europski uzgoj krompira može pokriti potražnju na tržištu u Europskoj uniji.

Međutim, u jesen 2021. godine u Njemačkoj i u ostalim zemljama Europske unije bila je relativno loša žetva, a površine pod uzgojem smanjile su se za oko pet posto. Time je znatno smanjena ponuda krompira na njemačkom tržištu.

Osim toga, u jesen 2021. došlo je do naglog rasta cijena od oko 44 posto u odnosu na prethodnu godinu zbog ponovnog otvaranja restorana. U januaru 2022. godine, ponovno je došlo do poskupljenja, tako da je krompir u roku od godinu dana poskupio oko 65 posto.

Cijene krompira su do sredine marta pale za 25 posto, javljaju njemački mediji.

Rana berba krompira u južnoj Europi u maju i kasnije u Njemačkoj (juni) može potrošačima donijeti malo olakšanje, piše Feniks.

Krompir se u njemačkim supermarketima prodaje u pakovanjima od dva do pet kilograma.

Cijena mu je bila oko 2,5 eura (4,89 KM) za 2,5 kilograma. Danas će ipak potrošači za vrećicu krumpira od 2 kilograma izdvojiti 2,99 eura (5,85 KM).


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)