Poruka iz NATO-a: Planiraju li zabraniti letove iznad Ukrajine

0
Radiosarajevo.ba
Poruka iz NATO-a: Planiraju li zabraniti letove iznad Ukrajine
Foto: EPA-EFE / Američki helikopteri u Poljskoj

Američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith izjavila je u ponedjeljak da ovaj savez, zasad, neće uvoditi zonu zabranjenih letova iznad Ukrajine.

"Naš cilj je trenutno zaustaviti rat. Ne želimo proširiti ovaj sukob izvan Ukrajine, tako da je trenutno zajednički signal NATO-a da nismo spremni krenuti naprijed s uvođenjem zone zabranjenog leta", rekla je Smith za CNN.

Smith je, međutim, poručila kako članice NATO-a poduzimaju korake da "pruže žestoku podršku Ukrajini i procjenjuju njihove sigurnosne potrebe u stvarnom vremenu".

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Smith je dodala da Savez poduzima korake kako bi zaštitio svoje članove: "Branit ćemo svaki pedalj teritorija NATO-a. NATO je spreman to učiniti i već poduzima korake da ojača svoj istočni bok."

Ambasadorica je potvrdila da američki dužnosnici razgovaraju s poljskom vladom o potencijalu Poljske da pošalje borbene avione MiG-29 iz sovjetske ere kao podršku Ukrajincima.

"To je suverena odluka koju treba donijeti Poljska. SAD je istaknuo da je spreman sjesti i razgovarati o nekim od izazova takvog poteza. Puno je otvorenih pitanja o broju ukrajinskih pilota koji su dostupni, kako bi se ti avioni zapravo preselili iz Poljske u Ukrajinu. O tome se trenutno posebno razgovara."

Na pitanje imaju li Rusi dominaciju na nebu, Smith je odgovorila da Moskva nema zračnu nadmoć u Ukrajini i da je to "loša vijest za predsjednika Putina".

"Nisu zauzeli Kijev kako su planirali u prvih nekoliko dana ovog sukoba. Predsjednik Zelenski je još uvijek predsjednik Ukrajine, a ono što smo vidjeli su neki od tih konvoja - konvoj dug 40 kilometara koji smo svi držali na oku, u biti, nije otišao nikamo", rekla je.

"To nam puno govori o sposobnosti ruske vojske i logističkim izazovima s kojima se Rusi suočavaju. To je zapravo prilično zapanjujuće, njihova nesposobnost da svojim snagama opskrbe jednostavne stvari poput hrane i goriva", stava je Smith.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije