Poruka iz Moskve koja ohrabruje: Rusi obećali smanjiti vojne aktivnosti u dva grada

4
Radiosarajevo.ba
Poruka iz Moskve koja ohrabruje: Rusi obećali smanjiti vojne aktivnosti u dva grada
Foto: EPA-EFE / Pregovori Ukrajine i Rusije u Istanbulu

Rusija je nakon pregovora sa Ukrajinom u Istanbulu obećala da će značajno smanjiti vojne aktivnosti na Kijev i Černihiv.

Ruska delegacija dobila je od ukrajinske strane u Istanbulu jasno formulisan stav i prijedloge koji će biti proučeni i upućeni rukovodstvu zemlje, izjavio je danas novinarima šef ruske delegacije, pomoćnik predsjednika Vladimir Medinski.

"Dobili smo prijedloge Ukrajine na razmatranje, njihov jasno formulisan stav o uključivanju u ugovor. Ti prijedlozi će biti razmotreni u bliskoj budućnosti i biće predstavljeni predsjedniku. I naš odgovor će biti dat", rekao je on nakon pregovora sa ukrajinskom delegacijom u Istanbulu, dodajući da su pregovori protekli uspješno.

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Medinski je rekao da Rusija preduzima dva koraka za deeskalaciju sukoba prema Ukrajini, koji se odnose na politički i vojni dio. Kako prenosi Tass, pisani prijedlog Ukrajine uključuje zabranu proizvodnje i razmještanja svih vrsta oružja za masovno uništavanje. Pod uslovom da se brzo radi na sporazumu i nađe kompromis, mogućnost mira biće bliža, rekao je Medinski.

Zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin rekao je da je Ministarstvo odbrane, po rezultatima prvog dana rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu, odlučilo da drastično smanji vojnu aktivnost na černigovskom i kijevskom pravcu radi uspjeha pregovora.

"Ministarstvo odbrane Rusije, da bi povećalo međusobno povjerenje i stvorilo uslove za dalje pregovore i ostvarilo krajnji cilj - postizanje dogovora i potpisivanje sporazuma, odlučilo je da radikalno, višestruko, smanji vojnu aktivnost na kijevskom i černigovskom pravcu", rekao je Fomin, piše Federalna

On je dodao da ruska strana polazi od toga da će se "u Kijevu donijeti relevantne osnovne odluke i stvoriti uslovi za dalji normalan rad".

Ukrajinski tim je naveo da će usvojiti neutralni status - jedan od ključnih zahtjeva Rusije - u zamjenu za sigurnosne granacije, rekli su njeni pregovarači.

Neutralni status značio bi da se Ukrajina neće pridružiti nijednom vojnom savezu, poput NATO-a, niti domaćin vojnim bazama. Poljska, Izrael, Turska i Kanada mogle bi biti među potencijalnim sigurnosnim garantima za Ukrajinu.

Prijedlozi bi također uključivali 15-godišnje razdoblje konsultacija o statusu pripojenog Krima i stupili bi na snagu samo u slučaju potpunog prekida vatre, naveo je pregovarački tim Ukrajine.

Njeni pregovarači rekli su da u trenutnim ukrajinskim prijedlozima ima dovoljno materijala da bi se opravdao sastanak između Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina, dodajući da čekaju odgovor Rusije.

Ukrajini je ranije nuđen put za pridruživanje NATO-u, čemu se Rusija žestoko protivi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije