Porodica, prijatelji i najviši zvaničnici na sahrani Colina Powella

1
Radiosarajevo.ba
Porodica, prijatelji i najviši zvaničnici na sahrani Colina Powella
Foto: EPA-EFE / Safrana Colina Powella

Porodica, prijatelji i bivše kolege okupili su se u petak u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu da bi odali počast Colinu Powellu, vojniku i diplomati koji je odrastao u Bronxu, postao prvi crnac - načelnik generalštaba oružanih snaga, a zatim i prvi afroamerički državni sekretar.

Na sahrani su se okupili zvaničnici i prijatelji sa različitih dijelova političkog i vojnog spektra. Među njima su bivši predsjednici George Bush mlađi i Barack Obama, bivši državni sekretari James Baker, Condoleezza Rice i Hillary Clinton, bivši sekretar odbrane Robert Gates i sadašnji načelnik združenih generalštaba Mark Milley, kao i drugi vojni lideri.

U Nacionalnoj katedrali su održane sahrane nekoliko bivših predsjednika među kojima je i Dwight D. Eisenhower. Gudački vojni orkestar je, između ostalog, izveo "Dancing queen" grupe Abba - Powellovu omiljenu pjesmu, kao i crkvene himne.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Predsjednik Joe Biden je također prisustvovao sahrani, ali nije držao govor. Dvojica bivših predsjednika nisu došla na sahranu - Bill Clinton, koji se oporavlja od infekcije, i Donald Trump koga je Powell više puta kritikovao.

Govore su održali Madeleine Albright, Powellova neposredna prethodnica na mjestu najvišeg diplomata zemlje, Richard Armitage, Powelloov zamjenik u State Departmentu sa kojim je takođe služio u Pentagonu za vrijeme Reaganove adminitracije, kao i Powellov sin Micehael.

Kao ambasadorica u UN za vreme Clintonove administracije, Albright je ponekada ulazila u konflikt sa Powellom, iako su postali dobri prijatelji. Oboje su se sjećali trenutka kada je Albright, u posljednjim mjesecima Powellove službe na položaju načelnika združenih generalštaba, zagovarala američku vojnu intnervenciju na Balkanu, pitajući zbog čega su SAD izgradile superiornu vojsku ako se ona ne može koristiti u takvim okolnostima. Powell se sjeća da ga je njena izjava toliko iznervirala da je "pomislio da će se šlogirati".

Powellovo gledište bilo je da SAD treba da pošalju svoju vojsku samo u slučaju kada ima jasan i ostvariv politički cilj, što je bio ključni element filozofije koja će kasnije postati poznata kao Powellova doktrina, koja obuhvata pouke izvučene iz američkog neuspjeha u Vijetnamu, piše VOA

Powell je preminuo 18. oktobra od komplikacija povezanih sa COVID-om, u 85. godini. Bio je vakcinisan protiv koronavirusa, ali je njegova porodica saopštila da mu je imuni sistem bio ugrožen zbog mijeloma, raka krvi od koga se liječio.

Nošenje maski se zahtijevalo od onih koji su prisustvovali sahrani u petak, iako ih nisu svi nosili.

Priča o usponu Colina Powella za mnoge je istorijski primjer "američkog sna". U svojoj autobiografiji "Moje američko putovanje", Powell je pisao u svom djetinjstvu u eri poslije ekonomske depresije u južnom dijelu Bronxa u New Yorku, gdje je bio prosječan učenik bez naročitog cilja u životu. Vojska ga je zainteresovala za vrijeme prve godine studija na Gradskom koledžu New Yorka, i prijavio se u korpus za obuku rezervista u okviru svog koledža.

U vojsci je služio 35 godina. 1962. je poslat u Vijetnam gde je godinu dana bio savjetnik jednom bataljonu vojske Južnog Vijetnama. Tada je i ranjen. 1968. služio je svoju drugu turu u Vijetnamu a poslije toga obavljao niz zaduženja u Americi i stranim zemljama. Kasnije je postao savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući u vreme administracije predsjednika Ronalda Reagana a 1989. promovisan u čin generala sa četiri zvezdice. Kasnije te godine, predsjednik George Bush stariji ga je postavio za načelnika združenih generalštaba.

Zbog tako izuzetne karijere stekao je ugled i povjerenje u međunarodnoj zajednici, ali je njegov kredbilitet ugrožen kada je, kao državni sekretar, u februaru 2003. izašao pred Ujedinjene nacije da iznese argumente za rat protiv Iraka. Kada se ispostavilo da se pozvao na netačne obavještajne podatke, a irački rat postao haotična noćna mora, Powellova besprijekorna reputacija je zauvijek narušena. Ipak, nije bila uništena. Kada je izašao iz vlade, ostao je prisutan na globalnoj sceni kao iskusni savjetnik, i osnovao organizaciju čiji je cilj bio da se pomogne mladim, siromašnim Amerikancima. Republikanci su željeli da se kandiduje za predsjednika. Međutim, pošto se razočarao u svoju stranku, podržao je trojicu demokratskih predsjedničkih kandidata, koji su rado dočekali njegovu podršku.

Lloyd Austin, koji je u januaru postao prvi crnački sekretar odbrane, nazvao je Powella prijateljem i profesionalnim mentorom. Na dan Powellove smrti, Austin ga je nazvao "jednim od najvećih lidera koje je Amerika ikad imala."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije