Preminuo je veliki prijatelj BiH Colin Powell

Radiosarajevo.ba
Preminuo je veliki prijatelj BiH Colin Powell
FOTO: EPA / Powell u društvu Petritscha

Preminuo je Colin Powell, bivši američki državni sekretar čije je vodstvo u nekoliko republikanskih administracija pomoglo u oblikovanju američke vanjske politike u posljednjim godinama 20. stoljeća i prvim godinama 21. stoljeća, javio je CNN

Umro je od posljedica COVID-19, a to je potvrdila njegova porodica putem Facebooka.

Njegova popularnost naglo je porasla nakon pobjede koalicije predvođene SAD-om tokom Zaljevskog rata, a jedno vrijeme sredinom 90-ih smatran je vodećim kandidatom koji je postao prvi crni predsjednik Sjedinjenih Država.

Španski premijer otkazao svu političku agendu nakon što su njegovu suprugu optužili za korupciju

Španski premijer otkazao svu političku agendu nakon što su njegovu suprugu optužili za korupciju

Powel je umro u svojoj 84. godini života.

Colin Powel dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine budući da je bio njen veliki zagovaratelj na putu ka članstvu u NATO-u.

Jedne prilike prilikom posjete našoj zemlji je rekao:

"Na Balkanu, BiH je dramatičan uspjeh za Alijansu. Pozdravljamo europsku ponudu za nastavkom vojne misije, nakon što NATO odluči da zaključi svoj sigurnosni angažman. Ovo može biti uspješan primjer suradnje NATO i EU u okviru sporazuma "Berlin plus", koji Amerika nažno podržava. Vjerujemo da takva suradnja treba da bude, ne izuzetak, već pravilo za sve buduće europske misije, rekao je gospodin Powell.

.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije