Preminuo je veliki prijatelj BiH Colin Powell

Radiosarajevo.ba
Preminuo je veliki prijatelj BiH Colin Powell
FOTO: EPA / Powell u društvu Petritscha

Preminuo je Colin Powell, bivši američki državni sekretar čije je vodstvo u nekoliko republikanskih administracija pomoglo u oblikovanju američke vanjske politike u posljednjim godinama 20. stoljeća i prvim godinama 21. stoljeća, javio je CNN

Umro je od posljedica COVID-19, a to je potvrdila njegova porodica putem Facebooka.

Njegova popularnost naglo je porasla nakon pobjede koalicije predvođene SAD-om tokom Zaljevskog rata, a jedno vrijeme sredinom 90-ih smatran je vodećim kandidatom koji je postao prvi crni predsjednik Sjedinjenih Država.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Powel je umro u svojoj 84. godini života.

Colin Powel dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine budući da je bio njen veliki zagovaratelj na putu ka članstvu u NATO-u.

Jedne prilike prilikom posjete našoj zemlji je rekao:

"Na Balkanu, BiH je dramatičan uspjeh za Alijansu. Pozdravljamo europsku ponudu za nastavkom vojne misije, nakon što NATO odluči da zaključi svoj sigurnosni angažman. Ovo može biti uspješan primjer suradnje NATO i EU u okviru sporazuma "Berlin plus", koji Amerika nažno podržava. Vjerujemo da takva suradnja treba da bude, ne izuzetak, već pravilo za sve buduće europske misije, rekao je gospodin Powell.

.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije