Porezna prijava Donalda Trumpa: Otkrio izvore prihoda nakon odlaska iz Bijele kuće

0
FENA
Porezna prijava Donalda Trumpa: Otkrio izvore prihoda nakon odlaska iz Bijele kuće
Foto: Instagram / Donald Trump

Donald Trump je, u okviru kandidature na američkim predsjedničkim izborima 2024. godine, predao poreznu prijavu iz koje se vidi da ubire prihode od kolekcionarskih karata sa svojim likom, od svoje društvene mreže, predavanja i drugih poslova.

Dokument sa stotinjak stranica koji je morao predati izbornoj komisiji kao kandidat na predsjedničkim izborima iduće godine opširno prikazuje, često nejasnim rječnikom, veličinu njegove imovine i prihoda.

Prijavio je dobit između 90.000 i 900.000 eura (180.000 i 1.800.000 KM) zahvaljujući trgovini kolekcionarskim kartama NFT, prenosi Al Jazeera.

Sve popularniji trend u BiH: Koliko u Sarajevu košta 'stan na dan'?

Sve popularniji trend u BiH: Koliko u Sarajevu košta 'stan na dan'?

Na njima može biti prikazan Trump kao kauboj, astronaut i vojni pilot, a prodaju se po 99 dolara komad, što je malo manje od 90 eura (180 KM).

Bivši predsjednik je predavanjima zaradio više od 4,5 miliona eura (9 miliona KM), a tim novcem upravlja kompanija CIC Ventures, vidi se iz prijave.

Matična kuća njegove društvene mreže Društvena istina, Trump Media & Technology Group, donijela mu je 180 eura (360 KM), piše u dokumentu.

No, Trump ima 90 posto udjela u toj kompaniji, koja se procjenjuje između 4,5 i 22,5 miliona eura (9 i 45 miliona KM), doznaje se iz istog izvora.

U prijavi se spominju i međunarodni projekti bivšeg predsjednika, pa tako i plan izgradnje igrališta za golf u Omanu vrijedan 3,6 milijarde eura (7,2 milijardi KM), u partnerstvu sa saudijskom agencijom za promet nekretnina.

Uz to je više od 4,5 miliona eura (9 miliona KM) zaradio od tantijema koje mu je isplaćivala kompanija DT Marks Oman.

Krajem 2022. godine parlamentarna komisija je objavila izvještaj o nekim poreznim prijavama bivšeg predsjednika koje je dugo pokušavao sakriti od pravosuđa.

Iz njega se tako doznaje da je u 2017, prve godine u Bijeloj kući, platio samo 750 dolara poreza (1300 KM), u 2018. i 2019. oko milion dolara te ni centa u 2020. godini, kada je poražen od Joea Bidena i kada je bio u minusu oko pet miliona dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije