Poražavajući podaci UN-a: Ove je godine 289 djece poginulo u Sredozemnom moru

0
Hina
Poražavajući podaci UN-a: Ove je godine 289 djece poginulo u Sredozemnom moru
FOTO: Twitter / Migranti / Ilustracija

Čak 289 djece izgubilo je život u prvih šest mjeseci 2023. pokušavajući doći u Europu preko Sredozemnog mora, što je znatan porast, saopćio je UN.

Taj je broj dvostruko veći nego u prvih šest mjeseci 2022., dodao je UN-ov fond za djecu (UNICEF) pozivajući na uspostavu sigurnih humanitarnih koridora koji će omogućiti da se djeca sklone u Europu.

"Broj djece koja su izgubila život pokušavajući prijeći Sredozemno more i doći u Europu udvostručio se u prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje lani", rekla je čelnica za migracije i raseljene osobe u UNICEF-u Verena Knaus.

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

"Ocjenjujemo da je 11.600 djece u prvih šest mjeseci ove godine prošlo tim putem, što je dvostruko više nego u istom razdoblju 2022. godine", dodala je.

U prva tri mjeseca 2023. oko 3.300 djece na toj ruti - što je 71 posto ukupnog broja - nije imalo pratnju ili su bili odvojeni od porodice, navodi UNICEF. To je triput više nego u istom razdoblju lani.

"Ta djeca moraju znati da nisu sama. Čelnici cijelog svijeta moraju odmah reagirati", istaknula je Verena Knaus.

Eurozastupnici su u četvrtak tražili donošenje "strategije sigurne i stalne potrage i spašavanja" migranata na Mediteranu, pošto je sredinom juna kod grčke obale potonuo brod, pri čemu je možda poginulo više od 600 ljudi.

Oronula i prekrcana koćarica koja je isplovila iz Libije potonula je blizu Grčke u noći na 14. juni. Samo su 104 putnika spašena s brodice na kojoj je bilo oko 750 ljudi, ističu eurozastupnici. Pronađena su 82 tijela, a pretpostavlja se da su i ostali mrtvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije