U Tunisu još 14 tijela migranata izvučeno iz mora nakon brodoloma, poginule 24 osobe

0
Hina
U Tunisu još 14 tijela migranata izvučeno iz mora nakon brodoloma, poginule 24 osobe
FOTO: Twitter / Migranti / Ilustracija

Još 14 tijela migranata iz Afrike, južno od Sahare, izvučeno je iz mora kod Tunisa pa se broj mrtvih u potonuću broda s ilegalnim migrantima koji su krenuli prema Europi popeo na 24, saopćila je danas obalna straža.

Obalna straža je u srijedu objavila da je pronašla deset trupala migranata iz supsaharske Afrike nakon brodoloma koji se u utorak dogodio na Sredozemnom moru blizu Sfaxa, na istoku Tunisa.

Tijela drugih 14 migranata, među kojima je šest žena, te tuniškog "kapetana" stradalog broda izvučena su tokom operacije potrage koju je vodila obalna straža, rekao je u četvrtak u saopćenju glasnogovornik tuniške Nacionalne garde.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Više od 400 migranata i izbjeglica utopilo se u prva tri mjeseca 2023. prilikom pokušaja prelaska iz sjeverne Afrike u Europu preko središnjeg dijela Sredozemnog mora, što je najviše u zadnjih šest godina, objavila je u srijedu Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Glasnogovornik je rekao da je 41 tuniški migrant, među kojima pet žena i devetero djece, spašen blizu Suse, na istoku zemlje. Tunis, čiji je dio obale nepunih 150 kilometara udaljen od talijanskog otoka Lampeduse, redovito izvještava o pokušajima odlaska migranata, većinom iz supsaharske Afrike u Italiju.

Odlasci su se pojačali nakon oštrog govora tuniškog predsjednika Kaisa Saieda 21. februara, u kojem žestoko napada ilegalnu imigraciju.

Nakon tog govora dobar dio od 21.000 državljana zemalja supsaharske Afrike, koji su službeno evidentirani u Tunisu, a status im većinom nije reguliran, odjednom je ostao bez posla i stana zbog kampanje protiv ilegalnih doseljenika.

Talijanska vlada proglasila je u utorak vanredno stanje jer zadnjih sedmica pristiže velik broj migranata preko Sredozemnog mora. Oko 2.000 migranata stiglo je brodovima tokom uskrsnog vikenda na Lampedusu sa sjevernoafričke obale, objavila je u utorak ANSA.

Na Lampedusi je više od 1.800 migranata, a prihvatni centar ima mjesta samo za 400. Prema podacima talijanskog ministarstva unutrašnjih poslova, u Italiju je ove godine stiglo 28.000 migranata, oko četiri puta više nego u istom razdoblju lani kada je stiglo 6.900 migranata.

Europska agencija za nadzor granica (Frontex) navodi da je srednjom mediteranskom rutom stiglo gotovo 28.000 ilegalnih migranata u prvom tromjesečju, što je tri puta više nego u istom razdoblju u 2022.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije