Poražavajuće: Sedam posto svećenika optuženo za zlostavljanje djece

Anadolija
Poražavajuće: Sedam posto svećenika optuženo za zlostavljanje djece
Sedam posto svećenika Katoličke crkve u Australiji optuženo je za seksualno zlostavljanje djece tokom prethodnih nekoliko decenija, rezultati su istrage o zlostavljaju djece u institucijama širom zemlje.

Ovi podaci objavljeni su na otvaranju saslušanja državne Komisije o institucionalnim odgovorima na seksualnu zloupotrebu djece.

Državna komisija, koja je najviši stepen istrage u Australiji, od 2013. provodi istragu o tome kako su Katolička crkva i druge institucije odgovorile na seksualno zlostavljanje djece u proteklih nekoliko decenija.

Komisija je prethodno saslušala potresna svjedočenja desetina ljudi koji su bili žrtve zlostavljanja svećenika, ali veličina problema nije bila jasna do objavljivanja statistike.

"Istraga je pokazala i da je u periodu između 1980. i 2015. ukupno 4.444 osoba prijavilo zlostavljanje u više od 1.000 katoličkih institucija širom zemlje", kazala je Gail Furness, pravnica koja pomaže komisiji. 

Prosječna dob žrtava bila je 10,5 godina za djevojčice i 11,5 za dječake. 

Francis Sullivan, direktor Vijeća za istinu, pravdu i liječenje istaknuo je da ovaj podatak odražava "ogroman neuspjeh" Crkve da zaštiti djecu. 

"Ove brojke su šokantne, tragične i neodbranjive. Kao katolici, trebamo prekriti lice od srama", rekao je Sullivan. 

Finalni izvještaj komisije će biti objavljen do kraja godine, nakon saslušanja još nekoliko svjedoka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije