Ponovo sve ispočetka: Vlasti Šangaja opet pooštravaju COVID mjere

0
Fena
Ponovo sve ispočetka: Vlasti Šangaja opet pooštravaju COVID mjere
Foto: EPA / Ponovo sve ispočetka: Vlasti Šangaja opet pooštravaju COVID mjere

Grad Šangaj udvostručio je pandemijske restrikcije nakon kratkog perioda njihovog ublažavanja, izazivajući nezadovoljstvo među građanima koji su se nadali da će lockdown duži od mjesec dana konačno popustiti dok broj novozaraženih opada u kineskom finansijskom središtu.

Timovi u odjelima za zaštitu ulaze u domove ljudi zaraženih koronavirusom kako bi ih prskali dezinficijensom, izazivajući zabrinutost zbog štete za odjeću među nekima od njih, i ostavljali su ključeve lokalnom volonteru kada im je naređen odlazak u karantin - što je novi zahtjev kako bi se omogućio ulazak radnika s dezinficijensom.

Šangajske vlasti također su naredile ljudima u nekim kvartovima da ostanu u domovima nakon što su im dopustile izlazak radi limitirane kupovine u posljednjim sedmicama.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

U utorak je saobraćaj prekinut na najmanje dvije linije podzemne željeznice koje još djeluju, označavajući po prvi put gašenje kompletnog sistema, prenosi medijski bilten The Paper.

Kineska strategija "nultog Covida", dok mnoge zemlje ublažavaju restrikcije i pokušavaju živjeti s virusom, ima rastuću ekonomsku i ljudsku cijenu. Štaviše, traže se ekstremne mjere kako bi se epidemija stavila pod kontrolu jer se omikron varijanta virusa lako širi.

Kineska vladajuća Komunistička partija, očekujući veliki partijski kongres u ovoj godini, ne nagovještava znake popuštanja u skorije vrijeme.

Bijeg iz Šangaja je skoro nemoguć, ali nije zaustavljen nezvanični način preporuka kako da se izbjegnu lockdown kontrole i dođe se do mjesta u nekoliko vozova i aviona koji napuštaju grad. Neki od 25 miliona stanovnika grada dijele nezadovoljstvo novim restrikcijama u obnovljenim chat grupama.

Dnevni broj novozaraženih u Šangaju opao je na oko 3.000 u ponedjeljak, što je pad s vrhunca od 26.000 zaraženih sredinom aprila. Javljeno je o još šestero preminulih od COVID-19, čime je ukupan broj preminulih u epidemiji porastao na 553, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije