Uputili pismo / Kompanije u SAD-u traže ukidanje testiranja na COVID za vakcinisane

06. 05. 2022. u 07:51:00 Hina

Shares: 0

Najveće američke aviokompanije i turističke kompanije zatražile su od Bijele kuće da ukine obavezno testiranje na COVID-19 za vakcinisane putnike u međunarodnom saobraćaju koji ulaze u Sjedinjene Države.

"S obzirom na spor privredni oporavak u poslovnom i međunarodnom putničkom sektoru, i u svjetlu novih medicinskih otkrića i poboljšane slike javnoga zdravstva u SAD-u, željeli bismo vas potaknuti da odmah ukinete obavezu testiranja za vakcinisane putnike u zračnom saobraćaju", ističe se u pismu koje potpisuju American Airlines, Carnival Corp, Marriott International, Walt Disney Co's Disney Parks, Američka trgovinska komora, Američka putnička asocijacija i druge firme.

Uprave aviokompanija tvrde da mnogi Amerikanci odustaju od putovanja u inozemstvo jer se boje da bi im pri povratku test na COVID mogao biti pozitivan te da se neće moći vratiti u zemlju.

U pismu upućenom koordinatoru Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa Ashishu Jhau navode da će cijena zadržavanja te mjere biti vrlo visoka, dodajući da je potrošnja u sektoru međunarodnih putovanja pala za 78 posto u odnosu na 2019. godinu.

Osim toga, u pismu se ističe da su vlade mnogih zemalja "sa sličnom stopom zaraženih, vakcinisanih i hospitaliziranih – među kojima su Velika Britanija, Njemačka i Kanada – ukinule obavezu testiranja prije polaska za vakcinisane putnike".

Bidenova administracija u decembru je uvela strožije pravilo po kojemu putnici u međunarodnom saobraćaju koji ulaze u SAD moraju imati negativan test na COVID-19 ne stariji od 24 sata. Prema prijašnjim mjerama vakcinisani putnici u međunarodnom saobraćaju mogli su predočiti negativan test napravljen do tri dana prije putovanja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA