Poljaci vodenim topovima na granici rastjerali migrante

1
Radiosarajevo.ba
Poljaci vodenim topovima na granici rastjerali migrante
Foto: EPA-EFE / Veliki broj migranta na granici sa Bjelorusijom

Poljske sigurnosne snage upotrijebile su vodene topove protiv migranata koji su bacali kamenje preko bjeloruske granice, gdje su se hiljade okupile u haotičnim pokušajima da dođu do Europske unije, pokazala je videosnimka koju su vlasti podijelile u utorak.

Kriza je navela EU da pripremi daljnje sankcije protiv Bjelorusije, koju optužuje da pokušava destabilizirati blok ilegalnim guranjem migranata preko granice.

Snimke koje su podijelili glasnogovornik poljske vlade i ministarstvo odbrane pokazuju daljnju eskalaciju krize na granici, gdje se u posljednjih sedam dana na bjeloruskoj strani migranti okupljaju u sve većem broju, piše Hina.

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

"Pažnja, pažnja, ako ne budete slijedili zapovijedi, protiv vas će biti upotrijebljena sila", čulo se s razglasa usmjerenog prema migrantima koji bacaju predmete, prema snimci koja je prikazana na javnoj televiziji TVP.

Na snimci koju je podijelila poljska vlada migranti bacaju boce i cjepanice na graničnu ogradu i poljske vojnike te štapovima pokušavaju probiti graničnu ogradu, piše 24sata.hr.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je policajac teško povrijeđen predmetom bačenim preko granice te je u bolnici sa sumnjom na prijelom lobanje.

EU kaže da Bjelorusija potiče migrante da pređu granicu u znak osvete za ranije sankcije zbog gušenja protesta prošle godine protiv osporavanog ponovnog izbora predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Bjelorusija, bliski ruski saveznik, rekla je da su tvrdnje da je ona potaknula graničnu krizu "apsurdne".

Poljsko ministarstvo odbrane objavilo je u twittu da su bjeloruske vlasti dale migrantima zvučne granate da ih bace na poljske vojnike i graničare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije