Drama / Njemačka u problemu: Sve veći broj migranata stiže preko Bjelorusije i Poljske

12. 11. 2021. u 15:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Preko Bjelorusije i Poljske u Njemačku i dalje dnevno ilegalno ulazi preko 100 migranata, a od početka novembra zabilježeno je 1488 ilegalnih prelazaka granice, saopćila je savezna policija.

"Od početka godine ovim putem je u Njemačku ilegalno ušlo 9329 migranata, mahom iz Iraka, Afganistana i Sirije", navodi se u saopćenju, piše Hina.

Policija ne očekuje da će se pritisak na poljsko-njemačku granicu smanjiti u dogledno vrijeme i ukazuje na velik broj migranata koji svakodnevno pokušavaju iz Bjelorusije ući u Njemačku.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova je, upskors povećanom broju ilegalnih prelazaka granice, odbilo uvesti kontrole na šengensku granicu s Poljskom, kako su to tražile savezne pokrajine Brandenburg i Saska koje se nalaze uz granicu.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas iznova je najavio nove sankcije Europske unije protiv Bjelorusije, za koju se sumnja da namjerno prebacuje ilegalne migrante na granicu s EU-om kao odmazdu za već uvedene sankcije Bruxellesa protiv Minska.

"Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a će na svom sastanku u ponedjeljak sankcije proširiti i na one osobe za koje se sumnja da su direktno povezane s prebacivanjem migranata na granicu s EU", rekao je Maas u razgovoru za dnevnik Rheinische Post.

Maas je najavio da će uskoro biti objavljen opširan popis pojedinaca na koje će se odnositi sankcije. On je ukazao i na uspjeh EU glede pritiska na zrakoplovne kompanije koje migrante prebacuju u Bjelorusiju. Tako je turska avio kompanija Turkish Airlines prestala prevoziti građane Iraka, Jemena i Sirije za Bjelorusiju.

Njemačka vlada je u međuvremenu izrazila žaljenje zbog prijetnje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da će zaustaviti protok plina iz Rusije prema Europskoj uniji preko plinovoda Jamal.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA