Potresni prizori migrantske krize iz srca Europe

8
Radiosarajevo.ba
Potresni prizori migrantske krize iz srca Europe
Foto: Kolaž/EPA-EFE / Potresni prizori migrantske krize iz srca Europe

Poljska je objavila da je odbacila pokušaj stotina migranata da ilegalno prijeđu granicu iz Bjelorusije, ali i istaknula da se hiljade drugih i dalje okupljaju. Tako je počela nova velika migrantska kriza u srcu Europe.

Njemačka je u utorak pozvala Europsku uniju da poduzme mjere kako bi pomogla da se zaustavi val migranata na poljskoj granici koji dolaze iz Bjelorusije.

"Poljska ili Njemačka ne mogu se same s time nositi", rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer za list Bild, pozivajući EU da zauzme zajednički front.

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

"Moramo pomoći poljskoj vladi da osigura vanjsku granicu. To bi trebala biti stvar Europske komisije. Sada je pozivam da poduzme mjere", naglasio je Seehofer.

Horst Seehofer je rekao da podržava odluku Poljske o podizanju ograde na granici s Bjelorusijom.

"Ne možemo je kritizirati... za to što brani vanjske granice EU-a", kazao je. "Ne, naravno, koristeći vatreno oružje, ali da drugim dostupnim načinima", dodao je ministar.

Hiljade migranata okupile su se na bjelorusko-poljskoj granici pokušavajući ući u Europsku uniju. Bruxelles optužuje režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao dolazak migranata na istočne granice EU-a nakon što je EU uvela sankcije protiv Minska zbog brutalne represije prema opoziciji. Lukašenko takve optužbe odbacuje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da bjeloruske vlasti iskorištavanjem migranata radi pritiska na Europsku uniju neće ispuniti svoje ciljeve.

I, dok se svi oni međusobno prepucavaju, najviše ispaštaju oni koji koji se trenutno mrznu i čekaju (ne)milost Europljana.

Među njima ima mnogo djece. Oni nisu samo migranti, već imaju imena i prezimena, snove, želje, ciljeve... Umjesto da se sada, kako to sva djeca na svijetu zaslužuju, igraju s vršnjacima u svom kvartu, oni su prinuđeni viriti iz šatora i nadati se da će im roditelji dati znak za polazak dalje.

U fotogaleriji možete pogledati tužne scene s granice Poljske i Bjelorusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije